Speciale Oekraïnetram tot eind januari op lijn 1

Na Wenen en Vilnius is Den Haag nu de derde stad in Europa met een speciale Oekraïnetram. Een volledig in blauw en geel uitgedost voertuig rijdt tot en met eind januari op lijn 1.

Door

Het initiatief komt van de Oekraïense ambassade, die op deze manier de aandacht voor de al bijna een jaar durende oorlog met Rusland levend wil houden. De hashtag ‘Stand with Ukraine’ is prominent op de tram geschreven. Ook staat er een QR-code op het voertuig. Deze leidt naar het liefdadigheidsproject United24, een door de Oekraïense president Volodimir Zelenski geopend platform dat bedoeld is om geld in te zamelen ter ondersteuning van Oekraïne.

Het ontwerp van de tram komt van designstudio Grafprom uit Charkiv, een stad in Oost-Oekraïne. Op de tram staan vele driehoeken. Deze symboliseren de zonnebloemzaden, een verwijzing naar de nationale bloem van Oekraïne. Het afgelopen jaar groeide de zonnebloem uit tot symbool van verzet tegen de Russische invasie.

“Ik ben heel trots,” vertelt Maksym Kononenko, de Oekraïense ambassadeur in Nederland, tijdens de onthulling van de tram. Deze had afgelopen donderdag plaats in de Scheveningse remise aan het Harstenhoekplein. “Ik ben blij met alle steun voor Oekraïne, en deze tram is een mooie en creatieve wijze van support. Den Haag is ook een toepasselijke plek, deze tram rijdt nu door de stad van vrede en recht.”

Oekraïnetram op lijn 1

De HTM werkt ‘belangeloos mee aan de actie door een voertuig ter beschikking te stellen’, zo vertelt een woordvoerder van het vervoersbedrijf. Het gaat om het rijtuig 3111, dat op lijn 1 rijdt tussen Scheveningen en Delft Tanthof. De keuze voor lijn 1 is geen willekeurige, zo benadrukt de HTM-woordvoerder. “Door regels van de Metropoolregio (de opdrachtgever van het openbaar vervoer in de regio, red.) kunnen wij alleen de oude, roodbruine trams bestickeren. En deze rijden nog op de lijnen 1, 6 en 12.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Ambassadeur Maksym Kononenko bij de Oekraïnetram, die tot en met eind januari op lijn 1 rijdt. (Foto: DHC/Elise Fluijt)

De keuze voor lijn 1 was vervolgens niet moeilijk, legt Kononenko uit: “Lijn 1 rijdt langs het Vredespaleis, de Oekraïense ambassade (nabij de hoek Zeestraat/Javastraat, red.) en het Nederlandse parlement. Dat heeft symbolische waarde.”

Er rijden momenteel al blauw-gele Oekraïnetrams in Wenen en de Litouwse hoofdstad Vilnius. Later volgen ook Brussel, Stockholm, Riga, Tallinn en Tirana.

Acties

De blauw-gele tram is zeker niet de eerste steunbetuiging van Den Haag aan Oekraïne. Zo houden tientallen boze Hagenaars (onder wie oud-burgemeester Jozias van Aartsen) al sinds april vorig jaar de wacht bij een twintig meter grote Oekraïense vlag voor de ingang van de Russische ambassade aan de Andries Bickerweg.

Ook wapperen er vele Oekraïense vlaggen in het brede deel van de Javastraat. Een concert in het voormalig stadhuis aan de Javastraat voor hulp aan de oorlogsslachtoffers in Oekraïne leverde 64.000 euro op.

Wilt u een rit maken in deze speciale tram? Door op www.ovzoeker.nl tramnummer 3111 in te voeren, kunt u de livelocatie van dit voertuig zien.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van