Spanning in Kijkduin over opvang asielzoekers: ‘Het moet geen partijpolitiek circus worden’
De gemeente en het COA informeerden inwoners van Kijkduin over de opvang van asielzoekers in het Atlantic Hotel. Ook Geert Wilders kwam langs.
‘Nee, we zijn niet alleen maar tegen. Maar had nou even overlegd,” zegt Woody Louwerens dinsdagavond op de koude en donkere boulevard van Kijkduin. Louwerens treedt op als woordvoerder van de ondernemers, vroeger was hij directeur van de Nutsspaarbank en nog langer geleden doelman van Holland Sport en FC Den Haag. Hij verwoordt de mening van veel omwonenden. Ze zijn niet per se tegen de opvang van asielzoekers, maar ze voelen zich overvallen.
Anita van de Laar, bewoonster van het Deltaplein, zit er wat steviger in. “Als je hoort wat een overlast en onveiligheid alleenstaande mannen veroorzaken in Ter Apel, slaat de schrik je om het hart. Ik ben hier niet blij mee. Van mij mogen ze zo’n politiehuisje op palen neerzetten voor het hotel.”
Voorlopig komt de agressie van de andere kant. Zondag hebben mannen het personeel van het hotel geïntimideerd, toen bleek dat ze de manager niet konden spreken. Ze waren tegen nog meer ‘aapjes’ is er gezegd volgens NRC. De medewerkers van het hotel voelden zich dermate bedreigd, dat ze zich terugtrokken in een kamer en de deur op slot deden. De politie moest eraan te pas komen om de orde te herstellen. Sindsdien is het rustig in het hotel.
Had ons vrijdag meteen gebeld, dan hadden we zaterdag om de tafel gezeten om onze mensen te informeren
Maar niet in de gemeenteraad. VVD, Hart voor Den Haag en PVV kritiseerden in felle bewoordingen het college van B en W, dat vrijdag positief had gereageerd op een noodkreet van het COA; Ter Apel zit vol en als er niet snel opvang elders zou komen, zouden mensen buiten moeten slapen in de vrieskou. Den Haag zal ongeveer 120 asielzoekers maximaal vijftig dagen opvangen. Zondag al arriveerden twee bussen uit Ter Apel en ongeveer tegelijk viel bij de omwonenden een brief met uitleg van de gemeente in de bus. Volgens B en W ontbrak de tijd om het anders te doen.
Louwerens vindt dat daar wel wat op af te dingen is. “Had ons vrijdag meteen gebeld, dan hadden we zaterdag om de tafel gezeten om onze mensen te informeren en om te kijken wat wij konden doen. Nu gaan alle inkomsten naar NH Hotels. Maar de andere ondernemers maken ook moeilijke tijden door met de bouwwerkzaamheden en de nasleep van de coronaperiode. Had gewoon gezegd: maandag eten we in het hotel, dinsdag bij beachclub Pavarotti, woensdag bij The Wine House. Kijk, dan creëer je draagvlak.”
Kandidaat-premier
De drukte op Kijkduin neemt toe. De informatieavond begint om 19.00 uur in Beachclub Pavarotti. Ruim tweehonderd omwonenden melden zich. Maar er zijn ook mensen uit Loosduinen en mogelijk van verder weg. Zij blijven buiten staan, waar ook de pers zich heeft verzameld; die mag niet naar binnen. Maar de verslaggevers en cameraploegen willen ook niet naar binnen, want ze wachten op kandidaat-premier Geert Wilders. Die had eerder op de dag laten weten dat hij acte de présence zou geven in de badplaats.
Als hij dan arriveert, ontstaat een enorm gedrang. ‘Geertje, Geertje,’ wordt er gezongen. Wilders lacht en schudt handen. Hij zegt dat hij Kijkduiners wil spreken, maar praat toch vooral met de pers. “Ik ben gekomen om mensen een hart onder de riem te steken,” zegt hij. “Ik kan niets beloven, maar ga er wel alles aan doen om de instroom van vluchtelingen in de buurt van de nul te krijgen.” En dan is hij weer weg. Een bezoek aan de bijeenkomst zelf was hem om veiligheidsredenen afgeraden.
Burgemeester Jan van Zanen slaat het tafereel van enige afstand gade en is duidelijk niet blij. “Wij hebben besloten het COA te helpen en gaan deze mensen hier opvangen. Daarover gaan we de omwonenden nu informeren. Het moet geen partijpolitiek circus worden.” En dat ‘circus’ is een duidelijke verwijzing naar het even langskomen van Wilders, een actie die zorgvuldig wordt geregisseerd door zijn woordvoerder Sebastian Kruis, tevens fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad.
Barmhartigheid
Intussen staat Kijkduin behoorlijk op de kaart. Woody Louwerens mag nog dezelfde avond aanschuiven bij de talkshow ‘Op1’. Daar herhaalt hij tot hilariteit van de andere gasten het plan voor het gespreide dineren. Ook Kijkduiner Edwin (‘Ome Willem’) Rutten zit aan tafel. Hij roept op tot ‘barmhartigheid’ en vindt dat het in de winter tamelijk stille Kijkduin best asielzoekers kan opvangen. VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg, die zich eerder zeer negatief uitliet over de komst van de asielzoekers, klinkt nu gematigder. “Er zijn zorgen en de mensen voelen zich overvallen.”
Een dag later zijn de geluiden over de bijeenkomst redelijk positief. Louwerens noemt de sfeer ‘gemoedelijk’. Hij zegt een overleg te hebben geregeld met de gemeentelijke projectleider over het betrekken van de ondernemers bij de opvang. Ook Anita van de Laar is te spreken over de avond. “Ik heb gesproken met burgemeester Van Zanen. Goed dat hij er was. Ik heb verteld over onze zorgen. Iemand van het COA heeft ons verzekerd dat dit niet het soort asielzoekers is dat overlast veroorzaakt. Bovendien is nogmaals bevestigd dat de opvang uiterlijk tot 15 januari duurt. Daar gaan we dan maar van uit.”