Slavernijmonument komt bij waterpomp op Voorhout

Het Haagse monument voor de trans-Atlantische slavernij komt te staan bij de historische waterpomp in de ‘hoek’ van het Lange Voorhout.

Door

Dat heeft het college van B en W besloten na uitgebreid onderzoek en overleg met alle betrokken adviescommissies, omwonenden en kunstcentrum Stroom. Kunstenaar Buhlebezwe Siwani kijgt de opdracht een definitieve versie van haar ontwerp ‘Remember Our United Beginning’ te maken. Het bestaat uit een sokkel met daarop ruim 2200 stenen staven waarin Afrikaanse symbolen zijn gekerfd. Uit dit ‘woud’ komt een rennend kind tevoorschijn. De staven symboliseren zowel de vele volkeren van Afrika als de suikerrietvelden waarop de tot slaaf gemaakten in ‘de West’ moesten werken.

Ontwerp voor het slavernijmonument op het Lange Voorhout.

Zichtlijnen
Eerder was gekozen voor een plek recht voor museum Escher in Het Paleis, maar dat gezien als een ongewenste aantasting van de zichtlijnen op het Voorhout. Bovendien zou het monument dan in de weg staan bij evenementen. Daarom viel de keus op een plek ongeveer tachtig meter verderop, bij de groenstrook.

Standaardportret
Bekijk meer van