Shell blijft en maakt daar veel werk van

Het Shell-hoofdkantoor blijft definitief in Den Haag. De oliemaatschappij investeert de komende jaren flink in de hofstad. Ruim de helft van de gebouwen in het Benoordenhout wordt vernieuwd of vervangen. Het kantoor op de hoek van de Carel van Bylandtlaan en de Oostduinlaan maakt plaats voor nieuwbouw.

Door

De nieuwbouw voor de Shell-divisie New Energies aan de Carel van Bylandtlaan in het Benoordenhout maakt deel uit van een veel grotere operatie dan tot nu toe bekend was. Ruim de helft van het complex van Shell zal een grootscheepse vernieuwing en renovatie ondergaan.

Niet alleen verdwijnt het kantoor aan de Carel van Bylandtlaan 23 (hoek Oostduinlaan). Ook het personeelshotel La Residence (2005) zal worden gesloopt. Beide maken plaats voor nieuwbouw, ontworpen door het bureau van de Argentijns-Amerikaanse architect César Pelli.

César Pelli, de architect van het nieuwe Shellgebouw. (Foto: PR)

Pelli tekende in 1999 het Haagse kantoor van verzekeringsmaatschappij Zurich (‘de Citruspers’) aan de Zwarteweg. Wereldwijd is hij bekend om zijn ontwerpen voor het World Financial Centre in New York en de Petronas Towers in Kuala Lumpur. Shell verwacht dat de nieuwe campus in 2023/2024 gereed is. Omwonenden van de Carel van Bylandtlaan werden dinsdag door Shell ingelicht over de nieuwe ontwikkelingen. De komst van New Energies (kosten 200 miljoen dollar) zal gepaard gaan met enkele honderden nieuwe banen. Op het ogenblik werken er 2900 mensen aan de Carel van Bylandtlaan.

Jurre van Driel, de man die de ‘herontwikkeling hoofdkantoor’ leidt, verzekerde de bewoners dat de nieuwe campus binnen de grenzen van de huidige bebouwing blijft, en dat geldt ook voor de hoogte. Het plantsoen voor het kantoor, aan de zijde van de Oostduinlaan, blijft onbebouwd. De bekende landschapsarchitect Piet Oudolf (ontwerper van de tuinen van Museum Voorlinden en de ‘High line’ in New York) wordt in Shell-kringen genoemd als ontwerper van een nieuw plantsoen op die plek.

Historische details

Intussen wordt nog steeds gewerkt aan de renovatie en uitbreiding van het oudste Shell-kantoor, dat in 1917 is gebouwd in neorenaissancestijl. De al jaren durende renovatie heeft de omvang van nieuwbouw. Na de ingrijpende renovatie van de gevel is het interieur vrijwel geheel vervangen. Veel historische details zijn nagemaakt en teruggeplaatst.

Voor voorbijgangers onzichtbare blikvangers zijn de twee vernieuwde atria. Het ene krijgt, volgens Shell-medewerkers, een door Piet Oudolf ontworpen tuin, het andere wordt van een moderne glazen kap voorzien. Tijdens de bijeenkomst in het Shell-kantoor liet Van Driel weten oog te hebben voor de belangen van de bewoners, met name de afhandeling van het verkeer tijdens de bouw.

De buurt heeft daar nu al aanzienlijke overlast van. Daarnaast bekijkt Shell of bewoners gebruik kunnen maken van faciliteiten in de nieuwbouw, zoals fitness en kinderopvang. Ook gaat Shell onderzoeken of het kan bijdragen aan het herstel van het aangrenzende landgoed Oostduin/Arendsdorp.

Lees nu meer in weekkrant Den Haag Centraal. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van