* ZOMERSERIE * Moord na homo-ontmoeting in het Haagse Bos?

De kamer bood een vreselijk aanblik. Toen politieagenten op dinsdag 8 maart 1994 rond zeven uur ‘s avonds arriveerden in de woning van Pieter Hornstra aan de Wassenaarseweg vonden ze hem levenloos op bed. Hij was slechts gedeeltelijk gekleed en hij had meerdere verwondingen.

Door

Het plaats delict aan de Wassenaarseweg heeft op Leo Simais, coördinator van het Haagse coldcase-team, veel indruk gemaakt. “Laat ik het zo zeggen: de wijze waarop wij de heer Hornstra aantroffen, duidt erop dat extreem veel geweld tegen hem is gebruikt.”

Pieter Jacobus Hornstra woonde in 1994 in een flat aan de Wassenaarseweg, vlakbij de hoek met de Van Hogenhoucklaan. Het toen 53-jarige slachtoffer was alleenstaand, al kreeg hij regelmatig bezoek. Hornstra kwam in het Haagse Bos, waar in de jaren negentig homoseksuele mannen ‘contact’ met elkaar zochten. Niet zelden nam hij iemand mee naar zijn woonflat voor seksuele handelingen.

Simais: “De kans is groot dat deze moord zich afspeelt in het homo-prostitutiecircuit. Als je de geschiedenis van ernstige delicten in deze wereld erop naslaat, zie je vaak motieven als wraak, woede en afpersing. Met zulke drijfveren komt vaak buitensporig veel geweld om de hoek kijken. Maar het kan ook goed dat een van zijn bezoekers erop uit was om hem te beroven. Dit is dan dramatisch uit de hand gelopen.”

Contact
Om antwoord te kunnen krijgen op de vraag wat zich die desastreuze avond in 1994 afspeelde in het appartement aan de Wassenaarseweg, wil Simais in contact komen met bezoekers van de ontmoetingsplaats van weleer. “In het Haagse Bos is de afgelopen tijd flink wat veranderd,” legt Simais uit. “De jongens die zich hier in de jaren negentig prostitueerden komen er natuurlijk niet meer. Wat mij intrigeert: wat is er van hen terecht gekomen? Wat doen ze nu? Ik hoop dat het goed met ze gaat en dat ze nu hun verhaal aan mij willen vertellen. Misschien bezitten ze wel hele relevante kennis. Bewust of onbewust hebben ze misschien informatie die ons verder kan helpen. Er zijn zo’n vijftig mannen die toen met enige regelmaat in het Haagse Bos kwamen. Die monitoren wij continu. Wie wil er met ons praten?”

Coldcase-teamleider René Smulders vult aan. “Deze zaak maakte destijds veel los. Het is logisch dat sommige bezoekers van het Haagse Bos in 1994 niets met de politie te maken wilden hebben. Uit angst. Het is een gruwelijke moord. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, zeker niet als bezoeker van het Haagse Bos. Maar we zijn nu meer dan twintig jaar verder. Misschien woont een van de mannen wel in een mooi huis en heeft hij een goede baan. Dan kan ik het mij voorstellen dat het een opluchting is om met de politie te praten. En niemand hoeft zich te schamen homo-ontmoetingsplaatsen bezocht te hebben. Daar gaat het ons helemaal niet om. Het enige dat voor ons telt is dat de moordenaar van Pieter Hornstra achter slot en grendel komt. Iedere tip, hoe klein ook, kan helpen. Ieder detail, kan waardevol zijn. Wij zijn je daar alleen maar dankbaar voor.”

Het coldcase-team kijkt ook verder dan de prostitutiewereld. Want: “Hoewel aannemelijk, weten wij natuurlijk niet honderd procent zeker dat de oplossing hier ligt. Wij moeten alle opties openhouden,” vertelt René Smulders terwijl hij zijn armen spreidt. “Want hoe klein de kans ook is, er móét ruimte blijven om te reageren op onverwachte wendingen.”

De politie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. U kunt ook anoniem tippen, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Het plaats delict aan de Wassenaarseweg. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van