* ZOMERSERIE * Djamel Leeflang: ‘Dit is een stukje paradijs op aarde

Voor de zomerserie ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ interviewde DHC voetballer Djamel Leeflang op de Malediven.

Door

Door Klaas-Jan Droppert

Djamel Leeflang (25) leeft het leven van een voetbalnomade. De ex-speler van Haaglandia speelde al op Malta (Qormi FC en Valletta) en in Indonesië (Deltras FC) en is sinds enkele maanden neergestreken op de Malediven. Daar speelt hij op het hoofdeiland Malé en in de gelijknamige hoofdstad voor New Radiant Sports Club. Daar kan de middenvelder het goed uithouden, maar toch zal hij er geen jaren spelen. De nomade in hem brengt hem op termijn weer in andere (voetbal)culturen en -avonturen.

Wat vind je goed geregeld in Den Haag?
“Als je je een weekje in Malé begeeft, dan besef je toch wel hoe goed alles is geregeld thuis in Nederland en in Den Haag. Malé staat in de top 5 van meest drukbevolkte steden ter wereld. Het is een heel chaotische stad met overal scooters die je voorbijrijden. Als voetganger in het verkeer ben je constant mensen en voertuigen aan het ontwijken; je kan bijvoorbeeld echt niet even op je telefoon kijken als je hier over straat loopt. Echt een mierennest. De andere eilanden daarentegen zijn compleet het tegenovergestelde. Prachtige, witte stranden en het meest heldere water dat ik ooit heb gezien. Een beetje waar de Malediven toch wel om bekendstaan. Hier kan je echt je rust vinden en een stukje paradijs op aarde meemaken.”

Zijn er dingen in Den Haag die je niet goed geregeld vindt?
“Nee, totaal niet eigenlijk. Ik moet eerlijk toegeven dat alles veel beter georganiseerd is in Den Haag. Van het verkeer tot aan postkantoren en tot aan het bestellen van je eten in een restaurant. Letterlijk alles is beter geregeld in Den Haag. Ondanks dat zou ik de mensen in de Malediven wel credits kunnen geven voor hoe zij gebruikmaken van de kleine ruimtes. Huizen worden in een kleiner formaat gebouwd en ondanks het hoge aantal inwoners en een klein gebied aan land leeft iedereen hier toch wel in harmonie en zonder problemen. Criminaliteit is hier trouwens wel veel lager dan in Den Haag.”

Wat zouden ze op de Malediven moeten hebben wat ze in Den Haag hebben?
“Zoveel dingen zou ik hierop kunnen antwoorden, maar ik denk dat het wel mooi is dat Malé en Den Haag hun eigen identiteit hebben. Een Haringkoning vlak bij mijn appartement zou ik hier wel kunnen waarderen, haha.”

En wat zouden ze in Den Haag van de Malediven moeten overnemen?
“Het witte strand en het helderblauwe water, maar dan in Scheveningen, zou een prachtige verandering zijn naar mijn mening, haha. Ik vind het wel knap trouwens dat ik nooit iets van discriminatie op de Malediven heb geproefd. Ik vind de mensen hier heel respectvol; ze laten iedereen in hun waarde mits ze zich aan de regels van het land houden. Dit is in Den Haag weleens een issue geweest.”

Wat mis je van het Haagse voetbal op de Malediven?
“Het voetbal is nu precies het aspect dat mij hiernaartoe heeft gebracht en wat dat betreft mis ik het Haagse voetbal niet, om eerlijk te zijn. Het is hier heel professioneel geregeld en we spelen wekelijks in het Nationale Stadion. Ik heb hier de kans om fulltimeprof te zijn en dit is voor mij het mooiste wat er is.”

Wat is altijd het eerste wat je doet als je in Den Haag terug bent?
“Nadat ik mijn oma een dikke knuffel heb gegeven, kom ik graag in patatzaak Arthur op de Rijswijkseweg voor een patatje oorlog met uitjes. Dat is toch een beetje een jeugdding. Tijdens het voetbalseizoen ben je zo met je voeding en fitheid bezig, dat als je thuiskomt er wel even een snack in mag.”

Zou je Malediviërs aanraden om Den Haag te bezoeken? En wat mogen ze dan zeker niet overslaan?
“Zeker weten, Den Haag is mijn thuis en is de mooiste stad in de wereld voor mij persoonlijk. Simpelweg omdat ik overal in Den Haag zoveel herinneringen heb en zoveel heb meegemaakt heeft Den Haag voor mij een plekje in m’n hart. Den Haag is ook de enige grote stad in Nederland die verbonden is aan het strand, zeg ik altijd. Scheveningen in combinatie met de Haagse binnenstad en de omringende wijken maakt Den Haag prachtig om te bezoeken. Het Zuiderpark, het centrum, het Binnen- en het Buitenhof, en Scheveningen zou ik in eerste instantie aanraden bij de mensen op de Malediven.”

Welke tips geef je Hagenaars als ze de Malediven willen bezoeken? Waarmee moeten ze rekening houden? Wat moeten ze zeker doen of mogen ze niet missen?
“De stranden en onbewoonde eilanden zijn het echt waard! De Malediven bestaan uit meer dan twaalfhonderd eilanden en is daarom uniek in zijn soort en is niet te vergelijken met een ander land. Een grote aanrader is de onderwaterwereld hier, al is ademen via zuurstofflessen eigenlijk niets voor mij. Maar duiken en snorkelen laten je kennismaken met een nieuwe wereld onder water en dat is echt heel gaaf om te zien.”

| Foto’s: Privécollectie

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

3.jpg

Standaardportret
Bekijk meer van