(Zomerserie deel 5) Jan Becker Hoff: ‘Je kunt in Medellín veilig rondwandelen’

Velen dromen er slechts van, maar de Hagenaars in deze zomerrubriek doen het: wonen en/of werken in het buitenland. Hoe bevalt dat? In de slotaflevering van de zomerserie ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag?’ sportschooleigenaar Jan Becker Hoff in Medellín in Colombia.

Door

Jan Becker Hoff (42), geboren en getogen in Laakkwartier, reisde als telecom-engineer jarenlang de wereld over. Maar een paar maanden geleden besloot hij het roer drastisch om te gooien. De Hagenaar woont nu vast in de Colombiaanse stad Medellín, waar hij een eigen sportschool gaat beginnen.

Jan Becker Hoff in Colombia.

Waarom heb je voor Medellín gekozen?

“Ik kwam in mijn vorige baan als GSM-engineer, in dienst van een groot telecombedrijf, veel in Zuid-Amerika. Het is een prachtig continent. Vooral Venezuela sprak mij aan. Lekker weer en vriendelijke mensen. Maar Venezuela is nu politiek gezien zo instabiel als wat. Als je daar iets probeert op te bouwen, wordt het al afgebroken voordat je er überhaupt aan kunt beginnen. En het is júíst mijn plan om een eigen sportschool, dus een eigen onderneming, te starten. Colombia is eigenlijk net zo’n fijn land als Venezuela, met een heerlijk klimaat. Het is hier het hele jaar door een warme lente, rond de 25 graden.”

Hoe kwam je op het plan voor een sportschool?

“Ik vond GSM-engineer leuk werk. Mobiele netwerken onderhouden, uitbreiden, opzetten. Ik heb het altijd met plezier gedaan. Maar het is wel een eenzame job. Daar was ik klaar mee. En ik ben een echte sportliefhebber, het is altijd mijn droom geweest om hier mijn werk van te maken. Mijn sportschool wordt ook een sociale ontmoetingsplek. Dus geen club waar je even snel aan de gewichten hangt en weer weggaat, maar waar je na het sporten nog blijft hangen en met mensen praat. Zo komen er een grote lunch en een terras met jacuzzi.”

‘Medellín ligt in een dal, in een groene omgeving.’

Hoe is de mentaliteit in Medellín?

“Die is anders dan in Nederland, waar de mensen direct en duidelijk zijn. Zo van: afspraak is afspraak. Colombianen gaan soepeler met dat idee om. Ze maken eerst een afspraak en vervolgens kijken ze pas of het eigenlijk allemaal wel gaat lukken.”

Leg uit…

“Zo heb ik een mooi pand voor mijn sportschool op het oog. De verhuurder moet alleen de deal nog met zijn broer bespreken. Hij zou het mij snel laten weten, maar ik hoor nu al zeven dagen dat hij zijn broer nog moet bellen. Je zou zeggen: één telefoontje en dan heb je een ja of een nee. Maar zo werkt het dus niet. Daar gaat blijkbaar veel tijd overheen. Overigens, dat de mensen soepel met het nakomen van afspraken omgaan, wil niet zeggen dat ze lui zijn. Dat zijn Colombianen zeker niet. Ze knokken hard voor hun toekomst. Mensen blijven makkelijk tot negen uur op kantoor werken. Ze moeten ook wel. In Nederland krijg je een uitkering als je zonder werk zit, maar zo’n vangnet is hier niet.”

 

Colombianen weten wel hoe je een lekkere steak moet bereiden.
Jan Becker Hoff

Is Medellín een veilige stad?

“De veiligheid is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Ik snap dat met populaire Netflix-series als ‘Narcos’ (serie over Pablo Escobar, oprichter van het beruchte Medellín-drugskarel, red.) het beeld van deze stad als gevaarlijk blijft bestaan, maar dat is niet helemaal terecht. Je kunt in Medellín veilig rondwandelen, gewoon met een horloge om je pols en met geld in je zak. Al zijn er bepaalde buurten, vooral de arme wijken, die je beter wel kunt mijden. Helemaal na zonsondergang.”

En hoe is het eten in Colombia?

“Ik ben een vleesliefhebber, en dan zit je hier goed. Colombianen weten wel hoe je een lekkere steak moet bereiden. Of je deze nu goed doorbakken of juist rood wilt hebben: het smaakt altijd lekker mals. En laten we eerlijk zijn, in Nederland is het al snel of je kauwgom in je mond hebt.”

Wat doe je als je terug bent in Den Haag?

“Heel traditioneel: vrienden en familie bezoeken. Verder niets speciaals.”

Heb je geen Haagse plekken waar je aan verknocht bent?

“Ik kom altijd graag in Scheveningen, aan zee. Vroeger reed ik met de auto vanaf Schiphol altijd via Scheveningen naar huis. Nu kom ik er liever met mijn scooter.”

 

Mijn sportschool wordt ook een sociale ontmoetingsplek.
Jan Becker Hoff

En wat is je favoriete plek in Medellín?

“In de wijk El Poblado voel ik mij prettig. Ik wil hier ook mijn sportschool openen, in een villa. Dit is zonder meer een van de mooiste wijken van de stad. Onder buitenlanders is El Poblado ook populair. Er zijn mooie winkelcentra en leuke cafés en restaurantjes. Ook een mooie plek is het Plaza Botero, in het centrum van de stad. Op dit plein staan sculpturen van de Colombiaanse beeldhouwer Fernando Botero. Dat is spectaculair om te zien.”

‘De sculpturen van Fernando Botero zijn spectaculair.’

Heb je verder nog tips voor mensen die Medellín gaan bezoeken?

“Medellín ligt in een dal, in een groene omgeving. Op zo’n twee uur van de stad ligt het bergplaatsje Guatape. Het dorpje ligt in een prachtig natuurgebied met adembenemend uitzicht, zonder meer een aanrader.”

Standaardportret
Bekijk meer van