Schildersborden weg, Straatnaammuseum Schilderswijk takelt af
Het Straatnaammuseum in de Schilderswijk takelt af. “Er moet wat gebeuren,” zegt initiatiefnemer Jan Haasnoot.
Het Vermeerkwartier, zo heet het wijkje aan de Hoefkade, niet ver van de Parallelweg. Aardige eengezinswoningen die zeker een goede toevoeging zijn voor de wijk, vindt ook Jan Haasnoot, gepensioneerd leerkracht. “Alleen ontzettend jammer dat bij de sloop van de oude huizenblokken drie straatnaamborden, met afbeeldingen van een werk van de schilder naar wie de straten vernoemd zijn, verloren zijn gegaan.”
Haasnoot (74) was achttien jaar geleden initiatiefnemer van het veelgeroemde project ‘Straatnaammuseum’; hij won er een ideeënwedstrijd van de gemeente mee. Daarna breidde het project zich in verschillende fasen uit over de hele wijk, met steun van corporatie Haag Wonen en de gemeente. In 72 straten werden borden opgehangen met de straatnaam plus een werk van de betrokken schilder erop. Er werd intensief geput uit de collectie van het Mauritshuis. Je kunt dus uren dwalen door ‘het wijk’ en zo kennismaken met een legioen meesters uit de Gouden Eeuw. Van Rembrandt tot Van Bassen, van Paulus Potter tot Wouwerman.
Extra jammer
Maar de Schilderswijk is altijd nog een beetje stadsvernieuwingsgebied, al is dan het overgrote deel van de woningen uit de periode 1860-1920 vervangen. En zo kwam rond 2015 het project Vermeerkwartier op tafel ter vervanging van blokken verouderde etagewoningen aan het einde van de Hoefkade. Dat is intussen voltooid. Maar sindsdien mist Haasnoot drie borden. “Het gaat om die van de Abraham van Beyerenstraat, een stilleven, van de Govert Flinckstraat, een kind, en van de Saenredamstraat, een kerkgebouw. Extra jammer is dat het zeer aantrekkelijke bord van de Flinckstraat nu net de folder siert van het Straatnaammuseum.”
Haasnoot heeft de gemeente benaderd. Die heeft een onderzoek ingesteld, dat niets opleverde. ‘Helaas kunnen wij niet achterhalen waar deze borden zijn gebleven,’ luidde het antwoord per mail. “Ik vind dat slordig,” zegt de inititiatiefnemer van destijds. “Dit project is ooit opgezet met belastinggeld en ook de volle medewerking van de gemeente. Ik hoop dat de borden alsnog kunnen worden opgespoord. En zo niet, dat ze opnieuw kunnen worden gemaakt. Mogelijk kan er ook nog wat geld worden ingezameld voor een schoonmaakbeurt, de vervanging van verkleurde borden en een update van de website want die is verouderd. Ik vind dat het Straatnaammuseum meer liefde en aandacht verdient. Nu takelt het af.”
De gemeente antwoordde onlangs op X (voorheen Twitter) naar aanleiding van een column in AD Haagsche Courant over het verval van de borden: ‘De straatnaam schilderijtjes in de Schilderswijk zijn in beheer van de gemeente Den Haag. We zullen inventariseren wat de staat van de schilderijtjes is en onderzoeken of en hoe deze gerestaureerd of vervangen kunnen worden’. Op dat moment was nog niet bekend dat er drie borden volledig zij verdwenen.
[Dit stuk is op 16/8, 20.56 uur, aangevuld met een recente reactie van de gemeente Den Haag.]