Ruzie rond Beeld en Geluid nog steeds niet beëindigd 

“Een schikking zou weleens de best denkbare oplossing kunnen zijn.” Daarmee opende voorzitter Hans Venema vorige week een marathonzitting bij de Raad van State over de overlast van Beeld en Geluid Den Haag.

Door

Bewoners van de achter het museum gelegen De Ruijterstraat klagen al jaren over evenementen en wat daarmee samenhangt. Dat begon toen het museum Beeld en Geluid nog opereerde onder de naam ‘Comm’. De toenmalige directeur maakte er een soort zalencentrum van met catering die werd aangevoerd via een achteringang aan de De Ruijterstraat. “We woonden vroeger in een rustige woonwijk. We willen een rustige straat met rustige mensen,” zei een van de bezwaarmakers.

Hij vroeg samen met andere omwonenden om maatregelen tegen het uit de hand gelopen gebruik van het museum. Hij bestreed ook enkele vergunningen die de gemeente daartoe had verleend. Maar de gemeente verwierp alle bezwaren. Ook wees de gemeente verzoeken om handhaving af. De Haagse rechtbank gaf de gemeente vorig jaar op alle punten gelijk.

Wankele basis

“De vergunningen die zijn verleend, hebben een wankele basis,” constateerde raadsvoorzitter Venema echter nuchter. Hij doelde op twee bestemmingsplannen die voor deze locatie gelden en die in zijn ogen onduidelijk zijn over wat hier is toegestaan. Als de vergunningen gebruikt worden, dan kan dat ongewenste effecten hebben. De bestemmingsplannen, en daarmee de vergunningen, zouden zelfs een discotheek in het museum toelaten en ook een ruim gebruik van zalenverhuur dat weinig meer met de functie van het museum te maken heeft.

“De vraag is of de gemeente die situatie wil hebben,” meldde Venema. De kans is groot dat de verleende vergunningen daarom door de Raad worden vernietigd. Maar Venema koos voor een praktische oplossing. Als de gemeente, Beeld en Geluid en de omwonenden het eens worden over een aanvaardbaar gebruik van het museum, dan kunnen onder toezicht van de Raad van State de vergunningen daarop worden aangepast. De gemeenteraad moet dan nog wel los van deze zaak de bestemmingsplannen repareren.

Hobbels Beeld en Geluid

Venema schorste de zitting meerdere keren voor een schikking. “We zitten op een heel goede route,” meldde de advocaat van Beeld en Geluid. Maar een schikking is er vooralsnog niet. Volgens de advocaat van een van de omwonenden zijn het horecagebruik en de overlast daarvan een van de hobbels die genomen moet worden. De drie partijen krijgen zes weken de tijd om tot elkaar te komen. Lukt dat niet, dan doet de Raad zes weken daarna uitspraak.

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, sport en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van