Ruim 300 Oekraïense vluchtelingen melden zich in Den Haag

Meer dan driehonderd Oekraïners die de oorlog uit hun land zijn ontvlucht, hebben zich gemeld in Den Haag. Zij worden voorlopig opgevangen in hotels.

Door

Dit meldt burgemeester Jan van Zanen aan de gemeenteraad. De vluchtelingen krijgen een ‘warm welkom’, schrijft hij. De GGD biedt hen psychologische steun, medische hulp zoals vaccinaties en tbc-controle, en huisartsenzorg op locatie.

Den Haag zal zo’n duizend Oekraïners opvangen, zo is binnen de veiligheidsregio afgesproken. ‘De kans is groot dat deze aantallen nog flink kunnen oplopen,’ benadrukt Van Zanen. Vrijdag meldde de Verenigde Naties dat al 2,5 miljoen Oekraïners op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld.

 

Bij de opvanglocaties is geen tijd voor een zorgvuldig participatieproces met bewoners en ondernemers
Jan van Zanen, burgemeester

 

Met de hotelbranche en stichting Noodopvang zijn tot dusver afspraken gemaakt voor 512 opvangplekken. Sinds maandag biedt ook een leegstaand verzorgingstehuis plek voor 150 ontheemde Oekraïners.

Haast bij opvang Oekraïners

Gezien de haast is er geen tijd ‘voor een zorgvuldig participatieproces met de bewoners en ondernemers in de buurten’, schrijft de burgemeester. Mocht de noodopvang voor langere tijd nodig zijn, ‘dan zullen we bij het vinden van locaties in de wijken de inwoners en ondernemers nadrukkelijk betrekken’, belooft hij.

Wie in Den Haag wat wil betekenen voor de vluchtelingen, wordt doorverwezen naar Vluchtelingenwerk en Den Haag Doet. Hagenaars kunnen via verschillende wegen tijdelijke huisvesting aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen, of zich aanmelden als vrijwilliger bij een hulporganisatie. Aan kleding is geen behoefte. Het Rode Kruis heeft voldoende op voorraad.

Improviseren

De onverwachte komst van duizenden vluchtelingen noopt gemeenten tot improviseren. De gemeente brengt de gegevens en hulpvraag van Oekraïners in kaart, zolang er vanuit de landelijke overheid nog geen regelgeving is. Het idee is dat er één centrale registratie komt voor het hele land. ‘Dat vergt een serieuze inspanning vanuit gemeenten,’ schrijft de burgemeester.

Dankzij een EU-regel voor tijdelijke bescherming zijn er geen belemmeringen voor Oekraïners. Zij mogen hier wonen, werken en een opleiding volgen. Tuinders in het Westland hebben al aangegeven dat vluchtelingen die dit willen welkom zijn in hun kassen.

‘De zorgen om de situatie in Oekraïne zijn groot, maar het is bijzonder om te zien hoe groot de bereidheid is om de handen uit de mouwen te steken om de Oekraïners die hun land zijn ontvlucht te helpen,’ besluit Van Zanen.

Standaardportret
Bekijk meer van