Rob Krier 1938-2023, bedenker van De Resident
De geestelijke vader van de Haagse binnenstadswijk ‘De Resident’ is overleden. De Luxemburgse architect, stedenbouwkundige en beeldhouwer Rob Krier stierf maandag 20 november op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Berlijn.
Toenmalig wethouder Adri Duivesteijn haalde Krier eind jaren tachtig van de vorige eeuw naar Den Haag om een deel van de herontwikkeling van het Spuikwartier te leiden, namelijk het gebied tussen de Fluwelen Burgwal en de Zwarteweg. Hij werkte hier als supervisor samen met de Nederlandse architect Sjoerd Soeters en ontwikkelaar MAB. De ontwerpen kwamen van Scala Architecten, Cesar Pelli, Adolfo Natalini, Michael Graves, Gunnar Daan, Bert Dirrix, Karelse Van der Meer en van Soeters en Krier zelf.
In De Resident komt Kriers aanpak het beste tot uiting op en rond het hoefijzervormige Muzenplein. Later maakte hij nog het ontwerp voor een traditioneel vormgegeven woonflat in de Rivierenbuurt. Krier bouwde verder onder meer in Berlijn, Potsdam en Wenen. In Nederland ontstonden behalve in Den Haag wijken van zijn hand in Helmond (Brandevoort) en Utrecht (Vleuterweide).
Architect Peter Drijver van Scala wijdt op Facebook warme woorden aan deze periode. ‘Rob was in de jaren ’70 één van de eersten die stedenbouw als ruimtekunst weer op de agenda heeft gezet. Veel hebben wij aan hem te danken’.
Krier verwierf internationaal bekendheid met zijn in 1975 verschenen boek Stadtraum. Daarin breekt hij een lans voor traditionele, fijnmazige stedenbouw en verwerpt hij strakke, modernistische ingrepen. Stedelijke vernieuwing leidde in zijn visie te vaak tot ‘het vervangen van iets lelijks door iets nog lelijkers’. Krier studeerde in Stuttgart, Lausanne und München. Hij doceerde aan de TU Wien en aan de Yale University in de Verenigde Staten.