Richard de Mos is niet omgekocht, schond wel geheimhouding
Voormalig Hart voor Den Haag-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn vrijgesproken van omkoping door het hof in Den Haag. Het duo is wel veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim.
In de rechtszaal barstte de achterban van Hart voor Den Haag vrijdagmiddag in vreugde uit toen duidelijk werd dat het hof oordeelde dat de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zich niet hebben laten omkopen. Dat zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn gebeurd door horecaondernemers en broers Atilla en Erdinc Akyol en de vastgoedondernemers Edwin Jansen, Michel Zaadhof en Dennis Buis (geen van allen hebben bezwaar tegen het noemen van hun naam).
De stemming in de zaal zakte wat in toen bekend werd dat de twee ex-wethouders wel hun ambtsgeheim hebben geschonden. Alleen De Mos krijgt daarvoor een voorwaardelijke boete van tweeduizend euro opgelegd. Guernaoui is ook veroordeeld, maar krijgt geen straf. “Door uw handelen ondermijnde u het functioneren van het openbaar bestuur. U heeft de grenzen van de integriteit overschreden,” aldus de rechter.
Donateurs
Voor omkoping moet duidelijk zijn dat de gift, in welke vorm dan ook, leidt tot meer invloed of wordt gegeven om een voorkeursrelatie op te bouwen. Daar is hier geen sprake van, vindt het hof evenals vorig jaar de rechtbank. Volgens het gerechtshof wilden de donateurs Jansen, Zaadhof, Buis en de gebroeders Akyol alleen het bereik van hun voorkeurspartij, Hart voor Den Haag, vergroten. Dat behoort tot het democratisch proces, aldus het hof. Alle donateurs zijn opnieuw vrijgesproken.
Een aantal giften wordt gezien als niet meer dan ‘het hebben van een gezellige dag’. Daarnaast bewijst ‘de steun aan de partij’ niet dat Guernaoui en De Mos niet meer onafhankelijke konden handelen. Er is dus geen aanleiding het tweetal een ambtsverbod op te leggen, zoals het OM in hoger beroep eiste.
De enige ‘correctie’ op de volledige vrijspraak van vorig jaar was dus de veroordeling van De Mos en Guernaoui voor schending van het ambtsgeheim. Zo stuurde De Mos een foto van een brief over het Onderwijs en Cultuurcomplex (Amare) met ‘geheim’ erop naar Zaadhof en Janssen. Later gaf Guernaoui over hetzelfde complex vroegtijdig informatie door aan Zaadhof.
Ook nam De Mos contact op met Akyol om te vertellen dat er vijf nachtvergunningen vrijkwamen, waardoor Akyol een voorsprong kreeg en zich er eerder voor kon aanmelden. Ook is er sprake van twee telefoontjes tussen De Mos en een Omroep West-journalist, waarin vertrouwelijke informatie over een besluit rondom een parkeergarage in het Zeeheldenkwartier werd doorgegeven. Dit ging allemaal buiten de rest van het college van B en W om.
Vreugde
Buiten het gerechtshof stond De Mos tientallen journalisten te woord en sprak hij zijn achterban toe. Hij vertelde te hebben geleerd van zijn daden en voortaan niet meer op die manier informatie te delen met donateurs. “Maar dat had ik ook in een gesprek kunnen vertellen. Naja, volgende keer gaan we dat niet meer doen. Daar leren we van, pakken we op en nu voorwaarts. Maar dit is een gigantische overwinning. We zijn gecriminaliseerd, maar daar blijft niks van over.”
De Mos en Guernaoui gaan zoals het er nu naar uitziet niet in cassatie tegen de kleine veroordeling. Dat wordt evenmin verwacht van het OM, dat vorig jaar de volledige vrijspraak weigerde te accepteren en daartegen hoger beroep aantekende. Daarmee komt een einde aan een juridisch gevecht dat vijf jaar heeft geduurd.
Eerder deze week kondigde De Mos aan dat hij niet opnieuw tussentijds een of meer wethouderszetels zal claimen. Hij richt zich met zijn partij op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.