Reeks van conflicten in vernieuwd Kijkduin: ‘Onwil en onkunde strijden om voorrang’
Een schadeclaim van tientallen miljoenen euro’s, procedures van benadeelde ondernemers en scherpe kritiek in de gemeenteraad. Het college van B en W ligt onder vuur om de problemen in het vernieuwde Kijkduin.
Het vuurtorentje staat er weer, op een havenhoofdachtig bastion. Met houten noodhekken eromheen, dat wel. De grote appartementsgebouwen van het nieuwe Kijkduin zijn klaar en de parkeergarage en de fietsenstalling zijn toegankelijk. Maar het heeft allemaal ontzettend lang geduurd. Jarenlang was het gebied tussen de nieuwbouw en het vervallen Hotel Atlantic één grote zandbak. In die periode arriveerden al nieuwe bewoners, horecaondernemers en winkeliers. Die zaten met de handen in het haar.
De ontwikkelaar van ‘Nieuw Kijkduin’, de Kijkduinse Ontwikkelingsmaatschappij (KOM), constateert opgelucht dat het weer beter gaat, nu. Maar er is te veel misgegaan om zonder verdere plichtplegingen over te gaan tot de orde van de dag. Eind vorige week maakte KOM bekend de gemeente Den Haag te hebben gedagvaard ‘wegens wanprestatie, onrechtmatig handelen en schending van contractuele verplichtingen’. De gemeente heeft zes weken de tijd om te reageren op de dagvaarding. Bij een gunstige uitspraak voor KOM volgt een schadeclaim die in de ‘tientallen miljoenen euro’s’ zou kunnen lopen. Het zou gaan om een bedrag van dertig miljoen euro.
Bezoekersaantallen kelderden en omzetten daalden dramatisch, met enkele faillissementen tot gevolg
Voor de partij Hart voor Den Haag is de maat nu vol. Raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs agendeerden de hele Kijkduin-kwestie met spoed voor een raadscommissievergadering woensdag. Daar kwam Sluijs met elf kritische vragen, maar wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) wilde gezien de belangen van de gemeente niet ingaan op details. Bovendien moet de gemeente de dagvaarding nog bestuderen. Van Asten zei wel dat ook de bouw van de appartementen vertraagd was geraakt.
Mis
Wat ging er allemaal mis? Ontwikkelaar KOM verwijst naar zijn persbericht en geeft geen verdere toelichting. Uit het persbericht: ‘De infrastructuur die de bereikbaarheid van Nieuw Kijkduin moest garanderen, had al vijf jaar geleden voltooid moeten zijn. Ondernemers en bewoners moesten in die periode leven en werken in een ontoegankelijk gebied, omringd door bouwputten en half afgemaakte wegen. Dit had desastreuze gevolgen voor de eigenaar en zijn ondernemers: bezoekersaantallen kelderden en omzetten daalden dramatisch, met enkele faillissementen tot gevolg.’ Wethouder Van Asten laat via een woordvoerder weten niet op de kwestie te kunnen ingaan aangezien die onder de rechter is.
Lange adem
Al langer liepen er procedures van afzonderlijke ondernemers die een beroep doen op ‘nadeelcompensatie’. Zoals eerder al bleek in de Piet Heinstraat, die twee jaar was afgesloten, is dat een weerbarstige regeling die een lange adem vergt van de ondernemer die er een beroep op doet. Vorig jaar verscheen ondernemer Volker Vedder van de Chase Concept Store bijna huilend voor de inspraakmicrofoon in de raadzaal om aan te kondigen dat hij zo goed als failliet was na jaren van moeizaam winkelen ‘in een soort oorlogsgebied’. “Weet je wat zo ontmoedigend is? Dat de belangen van ondernemers altijd achteraankomen. Er is altijd iets anders dat voorgaat: veiligheid, verkeer, wat dan ook,” zei oud-ADO-keeper Woody Louwerens, die optreedt als woordvoerder van de ondernemers toen in deze krant.
De ondernemers zijn misleid
Is er sindsdien wat gebeurd aan dit front? Het lijkt er niet op. PowNed-sterverslaggever Rutger Castricum, die het graag opneemt voor burgers in het gedrang, maakte vorige week voor zijn tv-programma ‘Hofstad & Land’ een reportage op Kijkduin. Strekking: de gemeente laat de ondernemers nog steeds in de kou staan.
Voor Volker Vedder van de Chase Concept Store klopt dat niet helemaal meer. Hij heeft intussen een beperkt compensatiebedrag gekregen. Maar zeven andere ondernemers kregen nul op het rekest. Zij worden vertegenwoordigd door expert Thierry Neuféglise. Volgens hem strijden op het stadhuis onwil en onkunde om de voorrang en zijn de schadebureaus die voor de gemeente werken er alleen op uit om zoveel mogelijk claims af te wijzen. “De redenering van de gemeente is dat als je na 2017 ging huren op Kijkduin, je wist dat er nog werkzaamheden aan zaten te komen. Dat klopt. Maar de gemeente vertelde toen dat de garage in 2019 klaar zou zijn en de openbare ruimte in 2020. Dat is dus vier jaar later geworden. De ondernemers zijn misleid.”
In al deze zaken is inmiddels een besluit genomen
Wethouder Saskia Bruines (D66, financiën) laat via een woordvoerder weten dat zij de ‘frustratie en zorgen van ondernemers’ begrijpt. Volgens haar lopen er nu zes zaken. “In al deze zaken is inmiddels een besluit genomen. In één zaak is recent nadeelcompensatie toegekend, drie aanvragen zijn afgewezen op basis van voorzienbaarheid, één aanvraag is afgewezen omdat de schade onder de drempel van het normaal maatschappelijk risico ligt en één aanvraag is buiten behandeling gesteld, omdat benodigde stukken of gegevens niet tijdig zijn aangeleverd.”
Geblunderd
De hoofdoorzaak van de ellende is volgens Neuféglise een conflict van de gemeente en Hotel Atlantic (Boha bv) over de bereikbaarheid van het hotel dat in de toekomst vervangen zal worden. De stad verleende een bouwvergunning die, bij uitvoering, tot een blokkade van het hotel zou hebben geleid gedurende de werkzaamheden. Dat leidde in 2020 tot een rechtszaak. De bestuursrechter vernietigde de bouwvergunning; de gemeente was kansloos. Daardoor en door ‘mismanagement’ volgens KOM, kon de planning niet meer worden gehaald. Neuféglise: “Er is dus geblunderd, maar in feite wel met de portemonnee van de ondernemers en van KOM.” De expert is nu nog op het stadhuis verwikkeld in een reeks bezwaarprocedures tegen de afhandeling. Hij sluit niet uit dat ook hij namens een of meer ondernemers bij de rechter belandt.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.