Rechter kritisch over torens in aanbouw in Binckhorst, mogelijk bouwstop
Opnieuw heeft de rechter twee grote woningbouwprojecten op losse schroeven gezet. De onderbouwing voor de hoogte van twee woontorens in de Binckhorst deugt niet, oordeelde de rechtbank vorige week.
De 73 meter hoge toren aan het Maanplein, Nova genaamd, is al in aanbouw. “Het komt erop neer dat de bouw moet worden stilgelegd,” meent Lodewijk van Vliet. Samen met andere bewoners van het nabijgelegen Voorburg-West vocht hij de komst van de toren aan bij de gemeente, en vervolgens bij de rechter. Ze hebben bezwaar tegen zo’n kolos op hun stoep.
Om diezelfde reden keerden de Voorburgers zich tegen Elara, een ander wooncomplex aan het Maanplein op de gemeentegrens. De bouw van deze bijna 50 meter hoge toren is al vergevorderd. De rechter heeft ook dit project op de tocht gezet. Wel krijgt de gemeente de kans dit recht te breien, door binnen zes weken alsnog een degelijke onderbouwing te geven.
Vage regels in Binckhorst
Dat zit zo: in dit deel van de Binckhorst mogen gebouwen niet boven de 30 meter uitkomen. Wel kan de gemeente hier en daar torens tot 70 meter toestaan (‘hoogteaccenten’), maar dat moet zij dan wel goed beargumenteren. In het geval van Elara, dat deze maand zijn hoogste punt bereikte, ontbreekt die uitleg. Met een bouwhoogte van 49,95 meter is het project overigens geen hoogbouw; dat is vanaf 50 meter.
De Nova-toren is dat wel, en daarmee zijn de problemen groter. Volgens de rechter zijn de hoogbouwregels in de Binckhorst namelijk te vaag. Hierdoor weten bewoners niet waar ze aan toe zijn, en worden ze ‘evident’ aangetast in hun rechtszekerheid.
De projectontwikkelaars bouwen op eigen risico
Wat de precieze gevolgen zijn van de uitspraak, is voer voor discussie. De Voorburgers menen dat de vergunning van het Nova-project nu van tafel is. “Dit is feitelijk onjuist,” reageert Henk Pleijsier van projectontwikkelaar Borghese Real Estate. “De rechter heeft de beslissing op bezwaar vernietigd.” Dat wil zeggen, de gemeente moet de bezwaren van de Voorburgse bewoners opnieuw afwegen. “De gemeente moet een nieuw besluit nemen op basis van nieuwe hoogbouwregels,” aldus Van Vliet.
Het stadhuis is de uitspraak nog aan het bestuderen, laat een woordvoerder weten. Mogelijk gaat het in beroep bij de Raad van State. Wat Elara betreft, dient de gemeente binnen zes weken te rechtvaardigen waarom hier, pal op de grens met Voorburg, een hoogteaccent mag komen. “Wij kunnen daarop weer een zienswijze indienen, waarna de rechter een definitief oordeel velt,” legt Van Vliet uit. Ontwikkelaar Borghese onthoudt zich verder van commentaar.
Mogelijk heeft de uitspraak gevolgen voor andere hoogbouwprojecten. Want als de Nova-toren op te vage regels is gefundeerd, welke ‘hoogteaccenten’ zijn dat dan nog meer? “Dit lijkt voor alle hoogbouw te gelden, in ieder geval in de Binckhorst,” zegt Tim de Boer, bouwkundige en fractievertegenwoordiger van de HSP. Samen met de Partij voor de Dieren heeft hij schriftelijke vragen ingediend.
Voormalig KPN-complex
Het Maanplein in de Binckhorst, waar vroeger KPN kantoor hield, wordt herontwikkeld door Borghese en COD. In de Nova-toren moeten 183 woningen komen, waarvan een derde middeldure huur. De Elara-toren wordt volledig ‘sociaal’: in het complex komen 140 sociale huurwoningen. Op de begane grond is er ruimte voor winkels en bedrijvigheid. “De projectontwikkelaars bouwen op eigen risico,” benadrukt Van Vliet.
De uitspraak is een nieuwe tegenslag voor de bouwambities van de gemeente. Vorige maand wees de Raad van State het bestemmingsplan van een omvangrijk wooncomplex in Moerwijk naar de prullenbak, omdat de parkeernorm niet door de beugel kon. Het college van B en W komt na het zomerreces met een iets aangepast plan.
Net als toen krijgt de gemeente bij het Nova-project geen gelegenheid om de fout te repareren. “Dat is het bijzondere van deze uitspraken,” stelt De Boer. “De rechter zegt eigenlijk tegen de gemeente: doe maar opnieuw.”
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.