Rechter komt omwonenden tegemoet vanwege overlast op Anna Paulownaplein

Omwonenden klagen al jaren over overlast door de komst van een extra horecazaak aan het Anna Paulownaplein. Van de rechter moet de gemeente opnieuw naar de gevolgen kijken.

Door

De bestuursrechter oordeelde in mei dat de gemeente haar huiswerk niet goed gedaan heeft bij het verlenen van de omgevingsvergunning aan restaurant Paloma aan het Anna Paulownaplein. “Een enorme opsteker,” vindt Maya Timmer. Met de bestaande zaken kon ze prima leven, maar vanaf het moment dat de plannen voor een extra restaurant aan het plein naar buiten kwamen, vreesden zij en andere omwonenden voor overlast. “We hadden de problemen al voorzien voordat deze zaak de deuren opende,” vult Eva Maria Westbroek aan. “Wij waren bang voor extra verkeer, geluidsoverlast en aantasting van ons woongenot. Helaas zijn die zorgen waarheid geworden.”

 

Ik word uitgelachen, maar ik kan nergens anders naartoe
Susann Murphy, buurtbewoner

 

De buurt staat vol met fietsen, scooters, fatbikes en auto’s van bezoekers. In de buurtapp worden vaak beelden gedeeld van fietsen en scooters die stoepen blokkeren of op parkeerplaatsen worden gezet. Daardoor is het flink zoeken naar een parkeerplek. “Er zijn zelfs mensen van hun sokken gereden door fietsers op de stoep,” stelt bewoner Astrid Harmsen. Buurvrouw Susann Murphy doet geen oog meer dicht sinds de zaak is geopend. “Ik kan niet meer op het balkon zitten, omdat de muziek vaak na sluitingstijd heel hard aan wordt gezet.” Klachten worden volgens haar niet serieus genomen door het restaurant. “Ik word uitgelachen, maar ik kan nergens anders naartoe.” Ook door de gemeente wordt volgens omwonenden te weinig gedaan. “Handhaving komt bijvoorbeeld pas controleren op een maandagmiddag, als al die fietsen weg zijn,” aldus Timmer. Westbroek concludeert: “Het was een uniek plein, maar het lijkt nu meer op het Leidseplein.”

Aanvullend onderzoek

“De gemeente moet aanvullend onderzoek verrichten en een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren van de bewoners,” licht de woordvoerder het oordeel van de bestuursrechter toe. Dat onderzoek richt zich op de verblijfstijd van bezoekers in relatie tot het gebruik van een externe parkeergelegenheid in de Zeestraat, de gevolgen van het parkeren van (brom)fietsen en scooters en de gevolgen van een gevelterras voor het woon- en leefklimaat van omwonenden. “Het komt erop neer dat de gemeente zich niet heeft gehouden aan de eigen gestelde regels,” vat Westbroek samen. “Maar de grens aan wat leefbaar is, is bereikt.” Het liefst zien de bewoners dat de omgevingsvergunning die in 2021 is verleend wordt ingetrokken en dat op deze plek niet langer horeca wordt toegestaan.

 

Veel bewoners zien deze zaak juist ook als een aanwinst
Roger de Kok, eigenaar Paloma

 

De eigenaar van het pand waarin Paloma huist, Roger de Kok, maakt zich geen zorgen over de uitspraak. “Ik ga ervan uit dat de gemeente met een betere onderbouwing komt op de bezwaren,” zegt De Kok. Hij betreurt dat een deel van de omwonenden niet blij is met de horecazaak. “Feit is dat dit een van de horecapleinen is van Den Haag, veel bewoners zien deze zaak juist ook als een aanwinst.” De pandeigenaar geeft aan bezig te zijn geweest met een Biesieklette voor de buurt, maar dat plan is niet van de grond gekomen. Dat bewoners aangeven (geluids)overlast te ervaren van Paloma verbaast hem. “Het terras zit enkel aan de voorkant en het pand is enorm goed geïsoleerd.”

Buurtstalling

“Met inachtneming van de uitspraak worden er twee nieuwe beslissingen op het bezwaar genomen. Als de nadere bestudering daartoe aanleiding geeft, zal er hoger beroep worden ingesteld,” aldus een gemeentewoordvoerder, die ook aangeeft dat er onderzoek is gedaan naar een buurtstalling. “Maar dat idee is helaas niet levensvatbaar gebleken. Plaatsing van een fietsvlonder stuitte ook op bezwaren van bewoners. De gemeente gaat kijken naar een alternatief.”

Als de gemeente niet met een betere onderbouwing komt, kan dat gevolgen hebben voor de omgevingsvergunning. Als de bewoners niet tevreden zijn met de herziene beslissing, is hoger beroep mogelijk. De gemeente heeft twaalf weken de tijd voor het doen van aanvullend onderzoek.

Standaardportret
Bekijk meer van