Rechter: Bouwer hoeft zwak dak Legoland niet te herstellen

De bouwer van het Legoland Discovery Centre in Scheveningen hoeft zijn constructiefout niet te herstellen. Het zwakke dak van de kelder zorgt niet voor instortingsgevaar.

Door

Dit heeft de Haagse rechtbank woensdag geoordeeld in een slepende juridische strijd tussen de hoofdrolspelers in het Legoland-dossier. De kinderattractie bevindt zich in een kelder onder de boulevard. In het dak van de kelder werden kort na de oplevering lekkages en scheuren ontdekt. De draagkracht bleek minder dan was afgesproken. Vrachtwagens mogen er daarom niet overheen rijden.

De erfpachter, horecafamilie Ballemaker van de Sir Winston Leisure Group, had de gemeente gedagvaard omdat het pand niet aan de afspraken voldoet. Op haar beurt had de gemeente hoofdaannemer SENS real estate aansprakelijk gesteld, die verantwoordelijk is voor de constructiefout. En, alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, poogde de gemeente 270.000 euro aan waterschade te verhalen op Sir Winston.

 

Betonblokken in de vorm van legoblokjes zorgen voor voldoende veiligheid

 

De rechter heeft al deze claims afgewezen. SENS hoeft het dak niet te versterken. Dat zou een kostbare operatie zijn, terwijl er op de bovenliggende boulevard veiligheidsmaatregelen zijn genomen: betonblokken in de vorm van legoblokjes. ‘Onder de huidige omstandigheden is het kelderdek afgeschermd voor al het verkeer,’ aldus het vonnis. De bruikbaarheid van het pand lijdt hier niet onder.

Lekkages

Evenmin hoeven de Ballemakers 270.000 euro te betalen aan de gemeente. De schade die Legoland heeft opgelopen door lekkages, hebben de gemeente en aannemers afgewikkeld met de uitbater van de kinderattractie, Merlin Entertainments. Een deel van de schade zou zijn veroorzaakt door Humphrey’s, een restaurant in hetzelfde complex. De gemeente wilde deze kosten verhalen op diens verhuurder, Sir Winston, maar volgens de rechter moet de gemeente bij Humphrey’s zelf aankloppen.

Sir Winston staat niet helemaal met lege handen. De rechter heeft enkele gebreken aan het complex vastgesteld, waarvoor de gemeente moet opdraaien. Het stadhuis mag een deel van de kosten verhalen op hoofdaannemer SENS.

Mede als gevolg van de constructiefout heeft de gemeente eerder het ontwerp voor de Middenboulevard aangepast. In het nieuwe plan schuift de promenade nog eens zes meter op richting zee om zo genoeg ruimte te bieden aan voetgangers en verkeer. Twee jaar geleden schatte de gemeente de extra kosten op 3,5 miljoen euro.

Standaardportret
Bekijk meer van