Ratten in Moerwijk zijn voor niemand bang

Buurtbewoners hebben genoeg van de ratten in Moerwijk en zijn een petitie gestart om de gemeente en woningcorporaties tot actie te manen. “Mijn buurvrouw durft ’s avonds de hond niet meer uit te laten.”

Door

“Als je hier met schemering gaat kijken, zie overal ratten lopen, zegt een Moerwijker op weg naar de supermarkt. Hij houdt z’n handen een halve meter uit elkaar. “En het zijn echt geen kleintjes, hoor.” Voordat hij is uitgepraat, schiet er een rat uit de bosjes, steekt het pad over richting het bouwterrein waar de nieuwbouw van de Ds. D.A. van den Boschschool komt. “Kijk, ze worden steeds brutaler. Zelfs op klaarlichte dag.”

De bewoners van Moerwijk zijn de ‘honderden’ ratten zat en een van hen – Conny Ligtvoet – is een petitie begonnen, die vorige week is ondertekend door wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, buitenruimte) die een bezoek bracht aan de wijk.

‘Er is heel moeilijk beleid te maken tegen het gedrag van mensen,’ zei de wethouder tegen ‘Hart van Nederland’. Ratten kunnen door hun geknaag huizen, tuinen enzovoort beschadigen en kunnen ziektes overbrengen.

De Mos: ‘Het begint echt bij de mensen zelf. Zij moeten stoppen met het voeren van deze beesten. Ik ga proberen, met de handhavingscapaciteit die ik heb, daar strikter op toe te zien.’

Ratten zijn mooie, bruine beestjes

Even verderop staat een vrouw met een bakje tonijn een kat te voeren. “Ja, ik merk het aan het beestje. Hij voelt zich ziek als hij een rat heeft gegeten. Dan wil hij mijn eten niet meer.” Zelf vindt ze het niet zo erg.

“Het zijn er veel, maar ik ben niet bang. Het zijn mooie, bruine beestjes. Er zitten hier toch ook muizen?” Maar de petitie wil ze best wel ondertekenen, benadrukt ze, al weet ze niet of dat dé oplossing is. “Ik denk dat mensen gewoon hun eten moeten opruimen. Ik voer hier dan wel katten, maar ik ruim alles op.”

 

Het begint echt bij de mensen zelf. Zij moeten stoppen met het voeren van deze beesten.
Richard de Mos (wethouder buitenruimte)

 

De lokdozen die geplaatst zijn om de ratten te verjagen, helpen volgens buurtbewoners niets. Met de petitie hopen buurtbewoners dan ook dat er eindelijk beleid komt en de gemeente iets gaat doen tegen de overlast.

“Ja, ik moet hem ook nog ondertekenen,” zegt een man die naast het bouwterrein woont. “Dat ga ik snel doen. Mijn dochter rijdt ’s nachts met de scootermotor de voortuin in om de ratten af te schrikken. De buurvrouw durft ’s avonds de hond niet meer uit te laten. Het is echt heel erg.”

Standaardportret
Bekijk meer van