Raadslid Martini beschuldigd van malversaties bij coöperatie

Coöperatie De Volharding heeft aangifte gedaan tegen haar voormalige voorzitter Constant Martini wegens malversaties. Martini ontkent.

Door

De coöperatieve uitvaartvereniging De Volharding (CUVO) zegt aanwijzingen te hebben dat Martini, gemeenteraadslid voor Hart voor Den Haag, zichzelf ‘op onrechtmatige wijze heeft verrijkt’ ten koste van de vereniging. Het bestuur heeft het bureau Hoffman Bedrijfsrecherche onderzoek laten doen en de uitkomst daarvan zou de bange vermoedens bevestigen. Wat er precies is gebeurd en om welke bedragen het gaat, wil woordvoerder en bestuurslid Dick van der Meer niet zeggen. “In overleg met onze advocaten doen we daar geen mededelingen over. Maar de uitkomst was zodanig dat we aangifte hebben gedaan.”

Het bestuur stapte een jaar geleden al naar de politie. In de tussentijd heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen stappen ondernomen en is Martini ook niet verhoord. Volgens Van der Meer heeft het OM recent laten weten binnen een maand te besluiten of de zaak in onderzoek wordt genomen. De Volharding heeft Martini het rapport van Hoffman in juni 2022 ter inzage gegeven zodat hij kon reageren. Maar dat heeft hij niet gedaan.

Dit is een poging van PvdA-mastodonten om Hart voor Den Haag te beschadigen
Richard de Mos

De Volharding zag zich intussen door toenemende geruchten genoodzaakt haar leden per brief te informeren. Dat is maandag gebeurd. In de brief staat dat Martini in februari van het vorig jaar ‘op stel en sprong’ het voorzitterschap neerlegde, na ernstige conflicten over de ‘wijze waarop het bestuur van de vereniging zou moeten functioneren’. Naar verluidt ging het onder meer over de machtige positie van Martini en diens eigengereide optreden. In die periode zouden meerdere ‘signalen die wijzen op mogelijke malversaties’ zijn binnengekomen. Ook kan een rol hebben gespeeld dat Martini, die eerder al de PvdA vaarwel zei, was toegetreden tot de gelederen van de partij van Richard de Mos, Hart voor Den Haag. De Volharding is nog altijd een bolwerk van de PvdA. In het huidige bestuur zit oud-PvdA-raadslid Bülent Aydin.

Advocaat

Martini wil ook nu niet reageren. Hij wil eerst overleggen met zijn advocaat. Maar dinsdag zei hij tegen Omroep West de aantijgingen te beschouwen als ‘smaad en laster ingegeven door wraakzuchtige oud-collega’s’. Hij is bereid verantwoording af te leggen voor zijn handelen als voorzitter. Van der Meer van De Volharding zegt dat Martini zich van de domme houdt. “Hij heeft het rapport van Hoffman, dus hij weet wat er aan de hand is.”

Richard de Mos schaart zich volledig achter zijn fractiegenoot. Hij noemt de beschuldigingen ‘vals’. Bovendien zou het een poging zijn van ‘PvdA-mastodonten’ om Hart voor Den Haag te beschadigen nu er onderhandelingen gaande zijn over een nieuw college. Van der Meer noemt die verwijten ‘absurd’. “Het is in Den Haag onmogelijk iets bekend te maken in een politiek rustige periode, want er is hier altijd wat aan de hand. Dit is duidelijk een poging om de aandacht af te leiden van waar het hier om gaat: malversaties.”

Gebouw De Volharding bij avond, toen het nog de coöperatie huisvestte (HGA).

De uitvaarttak CUVO is een overblijfsel van de ooit zeer grote en machtige coöperatie De Volharding. Die werd gesticht in 1880 om de levensomstandigheden van de arbeidersklasse te verbeteren. Zo ontstonden onder meer een eigen bakkerij, kruidenierswinkels, kledingmagazijnen, een tandartsenpraktijk en een ziekenfonds (Azivo). In 1927 verrees op de hoek van de Grote Marktstraat een nieuw hoofdkwartier, het nog bestaande gebouw De Volharding. Met de groei van de sociale voorzieningen en de welvaartsstaat zette na de Tweede Wereldoorlog de krimp van de coöperatie in.

 

Standaardportret
Bekijk meer van