Wijken krijgen leefbaarheidstoets tegen zin B en W
De leefbaarheid van Haagse wijken wordt voortaan getoetst en dat kan van invloed zijn op nieuwbouwplannen.
De gemeenteraad dwong het college van B en W donderdagavond de zogeheten ‘Leefbaarheidseffectrapportage’ (LER) voortaan als instrument te hanteren. Opmerkelijk: de LER is niet bedacht op het stadhuis, maar is een uitvinding uit 2017 van het wijkberaad Bezuidenhout. Het is een ‘tool’ waarmee aan de hand van criteria als groen, scholen, doktersposten en luchtkwaliteit de leefbaarheid van een wijk in beeld kan worden gebracht. Het Bezuidenhout wilde en wil zich hiermee beschermen tegen een hausse aan woningbouw zonder dat dat soort voorzieningen meegroeien.
Jacob Snijders, adviseur van het wijkberaad, bood de stad het systeem via de inspraakmicrofoon gratis aan, een actie die hij had voorbesproken met een aantal oppositiepartijen in de raad. “We schenken de gebruiksrechten aan de gemeente,” zei hij. En bij het project betrokken vrijwilligers zullen helpen bij de implementatie. ChristenUnie, SGP en VVD kwamen met een bindend wijzigingsvoorstel op de uitgangspunten die wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) wil vastleggen, de zogenaamde ‘referentienormen’. De LER komt daar als een soort controlemechanisme bij.
Moeizaam debat
Wat volgde was een moeizaam debat, waarin Van Asten technische bezwaren aanvoerde, bijvoorbeeld de vraag of de gemeente voor zo’n systeem niet een aanbesteding moet uitschrijven. Maar waar het werkelijk om ging was dat de wethouder en de machtige Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) ‘flexibiliteit’ willen bij het maken van plannen voor nieuwe wijken. “De LER gaat tien passen te snel. U kunt hier niet mee instemmen,” aldus Van Asten getergd, toen hij in de gaten kreeg dat er een raadsmeerderheid voor het amendement van de oppositie dreigde.
Zeven jaar beloftes en we zijn nog geen steek verder
Maar de wethouder zat met een probleem. Zoals bestuurslid Erik Bolks van het wijkberaad Bezuidenhout via de inspraakmicrofoon al uiteen had gezet, wil de gemeenteraad al heel lang dat de LER wordt uitgerold over de hele stad. Sterker nog: dat staat ook in verschillende coalitieakkoorden, ook dat van de zittende combinatie van D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, CDA en DENK. En toch wordt de boot telkens afgehouden. “Zeven jaar beloftes en we zijn nog geen steek verder,” aldus Bolks. En vandaar dus nu de LER als geschenk. Hart voor De Haag-raadslid Constant Martini, die voortdurend de confrontatie zocht met Van Asten, omschreef het geschenk geamuseerd als een ‘Paard van Troje’ voor het college.
Toen uiteindelijk na middernacht het amendement in stemming kwam, haalde het een meerderheid van 24 tegen 21 stemmen. De drie stemmen die de doorslag gaven kwamen van coalitiegenoot Partij voor de Dieren, tot frustratie van Van Asten en D66. De verhoudingen binnen het college, die over dossiers als de uitbreiding van de milieuzone naar de kust al onder druk stonden, zijn hierdoor verder verslechterd.
Station Laan van NOI
De raad stemde donderdagavond verder in met het uittrekken van 10,9 miljoen euro voor het opknappen van de omgeving van Station Laan van NOI. Die moet beter en groener worden. Deze plannen hebben te maken met het project ‘SoZa’, de vervanging het oude ministerie van Sociale Zaken door woontorens met 1000 tot 1200 woningen en een kantoortoren. Het was dit plan dat een van de redenen was waarom de wijkorganisatie Bezuidenhout in het geweer kwam en begon met het opzetten van de LER.