Pro-Palestinademonstranten hekelen politieoptreden: ‘Er wordt meteen geweld gebruikt’
Activisten verzamelden zich afgelopen donderdag op het Centraal Station uit solidariteit met het Palestijnse volk én uit protest tegen politiegeweld. Een week eerder werden meerdere demonstranten hardhandig gearresteerd.
“Ceasefire now!”, roept demonstrant Fatima door de megafoon. Ze loopt rondjes in een cirkel van Palestijnse vlaggen en wordt omringd door zo’n zestig zittende mededemonstranten. Alle betogers herhalen haar leus. Op station Den Haag Centraal is deze donderdag de avondspits net voorbij, enkele forensen blijven staan om het tafereel gade te slaan. Een activist houdt een vlag van de politieke partij BIJ1 vast en er worden koekjes en thee uitgedeeld. “De koekjes zijn vegan,” vertelt de demonstrant die ze bakte. De Pro-Palestijnse sit-in op het treinstation vindt wekelijks plaats sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas afgelopen oktober. Maar deze keer heeft ie een dubbele betekenis: solidariteit tonen aan het Palestijnse volk én laten zien dat ‘we ons niet laten censureren door de politie’.
Een week eerder arresteerde de politie twee demonstranten. Op videobeelden is te zien dat agenten de aanwezigen slaan met knuppels en dat zes van hen Fatima omsingelen en haar megafoon afpakken. Twee van de toegetakelde demonstranten moesten naar het ziekenhuis. Uit protest tegen dit geweld zijn activisten uit alle hoeken van het land naar het station gekomen. Zo ook de 28-jarige Rotterdamse Lyra. “Ik ben hier uit solidariteit met de activisten die vorige week in elkaar zijn geknuppeld.”
Megafoon
Op dertien andere plekken in het land waren tegelijkertijd sit-ins, maar daar greep de politie niet in. De gemeentewoordvoerder zegt dat de eenheid Haaglanden optrad omdat de megafoon voor geluidsoverlast zorgde. “Het versterkte geluid verstoort de NS-aankondigingen,” laat hij weten. “De locatie zorgt voor een andere aanpak. Dit is een semipublieke ruimte, dan reageer je anders. Er is met de NS-veiligheidsmanager gesproken en besloten de demonstratie te beëindigen.”
Het megafoonargument wordt vaker gebruikt, klaagt fractievertegenwoordiger Tim de Boer. Zijn Haagse Stadspartij was bij beide demonstraties. “Er is hard geslagen. Dat kwam heel onverwachts voor iedereen.” De partij diende samen met Denk raadsvragen in over het incident. “Wij maken ons veel zorgen over hoe hard de politie optreedt. Zeker wanneer je dit vergelijkt met andere steden. Het is een feit dat er meteen geweld wordt gebruikt zonder waarschuwingen,” licht De Boer toe.
Ik liep tegen een muur aan en er sprongen drie grote mannen op me
“In het verleden deden we de megafoon zonder discussie weg wanneer de politie dat vroeg,” geeft demonstrant Tess aan. Zij helpt sinds het begin bij de organisatie van de sit-in. “Dit keer vroegen ze niks. Ze grepen direct in.” Fatima vertelt dat ze een appje kreeg waarin stond dat ‘het stiller moest van de politie’. Dat bericht kreeg ze van haar neef, die er toevallig bij stond. “Niemand heeft gepraat met ons aanspreekpunt. De politie heeft alleen met m’n neef gepraat en daarna kozen ze ervoor helemaal niemand meer aan te spreken.” Een kwartier na het bericht kwamen dertig politiemannen opdagen om de veertig demonstranten het station uit te begeleiden. “Ik heb nog steeds blauwe plekken op mijn benen en armen,” zegt de Scheveningse Larissa-Mae Hartkamp. Ze laat er op haar telefoon foto’s van zien. “Ik liep tegen een muur aan en er sprongen drie grote mannen op me.”
Hinder
Wat meespeelde, is dat er ‘geen kennis was gegeven van de demonstratie’, stelt de gemeentewoordvoerder. En dat is wel verplicht, legt Berend Roorda uit. Hij is als universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen gespecialiseerd in demonstratierecht. “Alle gemeenten hebben in hun APV (algemene plaatselijke verordening, red.) staan dat je een demonstratie moet aanmelden bij de burgemeester. Maar je hebt geen toestemming nodig.”
Enige mate van tolerantie van de autoriteiten wordt verwacht en is vereist
Het niet melden van een demonstratie leidt niet direct tot een verbod, aldus Roorda. “De primaire taak van de burgemeester is om de uitoefening van het demonstratierecht te eerbiedigen en waar nodig te beschermen en faciliteren. Maar het is voor een burgemeester wel moeilijker een demonstratie te beschermen en faciliteren als hij niet op de hoogte is gebracht. Dan kan hij zich eerder genoodzaakt voelen om beperkend op te treden.” Roorda plaatst er wel een kanttekening bij: “Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zegt dat het inherent is aan een demonstratie dat die een zekere vorm van hinder meebrengt. Daar moet ruimte voor zijn. Enige mate van tolerantie van de autoriteiten wordt verwacht en is vereist.”
Na vijftien minuten roept Fatima haar laatste leus en overhandigt ze de megafoon aan een mededemonstrant. Dan duikt ineens een politieagent op. De agent stapt af op een demonstrant die met een Palestijnse vlag zwaait. “Die vlaggenmast moet weg,” beveelt hij. “Het is geen echte vlaggenmast, het is een heel dunne en zachte staf,” legt de vlaggenzwaaier uit als hij de mast aan de agent overhandigt. “Hij is inderdaad heel licht. Nou ja, voor dit keer prima,” reageert de agent. “Zo doet de politie dat meestal: per situatie kijken of het goed gaat,” zegt Fatima. “Maar de vorige keer waren er te veel politieagenten die niet wilden praten. Dan escaleert het.”
Ambassade Israël zwaarder beveiligd
De Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan wordt sinds vorige week donderdag beveiligd door zwaarbewapende agenten. Rond het gebouw waarin de ambassade kantoor houdt, zijn geblindeerde hekken geplaatst. Twee rijbanen van de drukke doorgangsweg zijn afgezet. Een grote politiemacht bewaakt de omgeving. Maandag scherpte burgemeester Jan van Zanen de beveiliging aan met een noodbevel. Hierdoor kan de politie ‘eenieder die de directe omgeving van dit pand wil betreden controleren en indien nodig de toegang ontzeggen’, schrijft hij aan de gemeenteraad. De maatregelen blijven in ieder geval tot zondagavond 18 februari van kracht. Over de aard van de dreiging doet de burgemeester geen uitspraken, behalve dat deze ‘zeer serieus moet worden genomen’.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.