Prinsjesdag: ceremonieel en afsluitingen

Evenals vorig jaar leest de koning de troonrede dinsdag voor in de Koninklijke Schouwburg. De rijtoer is daardoor korter. 

Door

Het toneel van de Koninklijke schouwburg is daartoe omgebouwd. De tronen uit de Ridderzaal zijn overgebracht naar het Korte Voorhout. Vorig jaar deed het theater voor het eerst dienst als locatie voor de verenigde vergadering van de Staten-Generaal. In de coronaperiode werd de Grote Kerk gebruikt, waar meer afstand kan worden gehouden dan in de Ridderzaal. Omdat de schouwburg beter te beveiligen kreeg die de voorkeur voor de periode tot 2018 dat het Binnenhof wordt gerenoveerd. De rijtoer, die om 13.00 uur begint, is korter dan vroeger, omdat de Korte Vijverberg en het Binnenhof zijn vervallen. De route is Noordeinde, Heulstraat, Lange Voorhout en vice versa. Om 13.50 uur vertrekt de stoet weer op het Korte Voorhout. Na terugkeer op paleis Noordeinde volgt de balkonscène, waarbij dit jaar voor het eerst prinses Alexia zal verschijnen omdat zij achttien jaar is geworden.

Bron: Rijksoverheid

Maandag waren de ruiters van het ere-escorte op het strand om de paarden te laten wennen aan lawaai en publiek. Zondag is er met de koetsen en de paarden geoefend op onder meer het Lange Voorhout. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia maken gebruik van de Glazen Koets, een rijtuig dat is gebouwd voor koning Willem I. In de stoet lopen en rijden mee de Koninklijke Militaire Kapel Johan, militairen van onder andere de cavalerie, het garderegiment Grenadiers en Jagers en van de Koninklijke Marechaussee. Langs de route verzorgen verschillende fanfarekorpsen en kapellen de muzikale omlijsting. Het Korps Mariniers vormt met vaandel de erewacht voor de schouwburg.

Extinction Rebellion

Bijzonder dit jaar is dat, als het doorgaat, de actiegroep Extinction Rebellion (XR) weer demonstreert op de toerit van de Utrechtsebaan. Daardoor is de verkeerssituatie gecompliceerder dan op een ‘normale’ Prinsjesdag. De Utrechtsebaan wordt aan de stadzijde mogelijk vanaf 12.00 uur geheel of  gedeeltelijk afgesloten. Op het Malieveld krijgt XR gezelschap van een afdeling van de Gele Rijders (Korps Rijdende Artillerie). Deze vuurt saluutschoten af tijdens de rit van de Glazen Koets van en naar de Koninklijke Schouwburg.

Afsluitingen en omleidingen

Dinsdag is tussen 6.00 en 16.00 uur een deel van de binnenstad afgesloten voor auto’s. Het winkelgebied in de Heulstraat en het Noordeinde is beperkt toegankelijk. Dicht zijn onder meer Lange Houtstraat, Plein, Korte Vijverberg, Heulstraat, Oranjestraat, Paleisstraat, Amaliastraat, Tournooiveld en Korte Voorhout.
Van 10.00 tot 16.00 uur zijn ook dicht Hogewal, Scheveningseveer, Kortenaerkade, Noordeinde vanaf de Oranjestraat, Molenstraat, Zeestraat tussen Scheveningseveer en Sophialaan, Sophialaan tussen Zeestraat en Plein 1813, Vos in Tuinstraat, Smidswater. De tramlijnen 1, 15, 16 en 17 en de buslijnen 22, 24 en 28 rijden op Prinsjesdag een andere route.

Meer informatie: Gemeente Den Haag, HTM.

 

Standaardportret
Bekijk meer van