VVD trekt stekker uit Rijswijks college 

Met het vertrek van wethouder Jorke van der Pol trok de VVD gisteren (4 februari) de stekker uit het college in Rijswijk. Aanleiding is de discussie over de Energievisie, waarin staat dat Rijswijk in 2040 energieneutraal moet zijn.

Door

De vier coalitiepartijen (VVD, GroenLinks, D66 en Wij.Rijswijk) sloten enkele maanden geleden een akkoord op hoofdlijnen, maar dat is nu door de liberalen opgeblazen. Reden daarvoor is dat GroenLinks en Wij.Rijswijk de wens van de meerderheid van de raad negeren om ‘niet voor de muziek uit te lopen’.

De Rijswijkse VVD wacht liever op het debat in de Tweede Kamer en de uitkomsten van onderzoek door het Centraal Planbureau, alvorens met maatregelen te komen. En daarover is GroenLinks-fractievoorzitter Marieke Alberts verbaasd: “De inkt van het akkoord is nog niet droog of de VVD stopt ermee. De Energievisie is slechts een inventarisatie, een richting die we op gaan. Er staat helemaal niets in over te nemen maatregelen en de uitvoering daarvan. Dit heeft daarom niets met de landelijke discussie te maken, maar gaat over wat er in Rijswijk mogelijk is. Hoe denkt de VVD de landelijke subsidies binnen te halen als je nog niet eens een plan hebt? Daar kan ze nu dus naar fluiten.”

Vanuit de gemeenteraad klinken wel geluiden die erop wijzen dat GroenLinks de visie erdoorheen probeerde te drukken. “Ik miste al een tijdje de samenwerking bij het college,” zegt CDA-fractievoorzitter Johanna Besteman. “Vanuit de gemeenteraad en de samenleving is gezegd dat het veel te snel gaat. Daar is niets mee gedaan.”

Lachende vijfde

Intussen is Beter voor Rijswijk (BVR) de lachende vijfde. De grootste partij werd vorig jaar bij de coalitieonderhandelingen buitenspel gezet door D66 en GroenLinks, maar mag nu de vorming van een nieuw college leiden. “Om te voorkomen dat we nog zo’n uitglijder meemaken als met Sjaak van der Tak (de formateur die destijds concludeerde dat BVR en GroenLinks geen stabiel college konden vormen, red.) krijgen,” zegt raadslid en BVR-oprichter Ed Braam.

 

Onbegrijpelijk dat de VVD zomaar zijn bestuursverantwoordelijkheid weggooit.
Marieke Alberts (GroenLinks-fractievoorzitter)

 

Maandagavond verscheen een foto waarop te zien is dat BVR-fractievoorzitter Larissa Bentvelzen, die de onderhandelingen leidt, in een restaurant overlegde met Coen Sleddering, fractievoorzitter van de VVD en aanstichter van de politieke crisis. “Het kan nooit kwaad om van de VVD te horen hoe het precies zit,” zegt Braam daarover. Hij sluit niet uit dat meer lokale partijen, samen goed voor meer dan veertig procent van de stemmen, in het nieuwe college plaatsnemen.

Bui

Alberts kreeg wel een uitnodiging van Bentvelzen, maar zag ook de foto. Ze ziet de bui al hangen: “Ik vrees dat wij buitenspel worden gezet. Er zit waarschijnlijk nog oud zeer. Krijgen we een coalitie van rechtspopulisten, dan zal er helemaal niets met de Energievisie worden gedaan. Die verdwijnt gewoon in de prullenbak, terwijl alle gemeenten in Nederland toch iets moeten doen. Onbegrijpelijk dat de VVD zomaar zijn bestuursverantwoordelijkheid weggooit.”

Standaardportret
Bekijk meer van