Uitslag in Den Haag: zo stemde uw wijk bij de verkiezingen
Het Benoordenhout stemde ouderwets VVD, Denk zegevierde in de Schilderswijk en nieuwkomer BBB boerde goed in Duindorp en Loosduinen. DHC rekende uit hoe Haagse wijken stemden bij de verkiezingen.
Bij de verkiezingen voor de provinciale staten kreeg de VVD vorige week de meeste stemmen in Den Haag (13,5 procent), gevolgd door GroenLinks (12,9) en D66 (10,6). De landelijke winnaar, de BoerBurgerBeweging (BBB), komt met 8,6 procent van de stemmen binnen op plek vier. Maar wat was de uitslag per wijk?
Formeel wordt de verkiezingsuitslag pas vrijdag vastgesteld door het centraal stembureau. Later publiceert de gemeente op deze speciale website de definitieve uitslag, waaronder de stemming per stadsdeel, wijk en stembureau. Op basis van de tellingen per stembureau, die zijn gepubliceerd als spreadsheet, heeft DHC de voorlopige verkiezingsuitslag per wijk berekend.
Klik op de onderstaande afbeelding om te vergroten.
BBB nergens de grootste
Daaruit blijkt dat de BBB vooral goed scoort in Duindorp (19 procent), de volksere wijken van stadsdeel Loosduinen, Escamp en de Vinex-wijken, al werd de partij nergens de grootste. Elders is het enthousiasme minder. In vrijwel alle welvarende wijken tussen het centrum en de kust, van het Benoordenhout tot Kijkduin, vullen de VVD, GroenLinks en D66 de top drie. D66, bij de gemeenteraadsverkiezingen nog de grootste in veertien Haagse wijken, is nu alleen in Duinoord de grootste.
Intussen zet de opmars van de Partij voor de Dieren door, ongehinderd door de ‘linkse wolk’ van GroenLinks en PvdA – zij scoren samen 21 procent, iets lager dan vier jaar geleden. In de progressieve zone (Centrum, Regentessekwartier, Zeeheldenkwartier en Valkenboskwartier) vestigde de Partij voor de Dieren zich in de top drie. In Valkenbos eindigde de partij zelfs op de tweede plek.
In Duindorp kreeg BVNL, waarvan De Mos lijstduwer was, minder stemmen dan D66
De verkiezingszege van de BBB weerklinkt minder in de grote stad, al werd de partij van Caroline van der Plas de grootste bij meerdere stembureaus. Zoals het stemlokaal van HFCC Racing, een racebaan voor modelauto’s aan de rand van Kraayenstein. 19 procent van de kiezers kruiste hier de BBB aan. Vier jaar geleden koos één op de drie nog voor Forum voor Democratie (FvD).
Kiezers De Mos
In de stad waar Hart voor Den Haag twee keer op rij de grootste werd bij de gemeenteraadsverkiezingen, is de vraag waar die kiezers terecht zijn gekomen. Vier jaar geleden leek dat FvD, nu lijkt de achterban van Richard de Mos verdeeld over alternatieven op rechts. Zie Loosduinen, waar de vorige keer 30 procent van de stemmen naar FvD ging en bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen evenzoveel naar De Mos. Nu delen PVV, BBB en JA21 daar de rechtse proteststemmen.
Maar weinig van zijn kiezers blijken De Mos te zijn gevolgd naar BVNL, waarvoor hij lijstduwer was in de provincie. De partij van Wybren van Haga kreeg slechts 1,5 procent van de stemmen in Den Haag. Zelfs in Duindorp, waar De Mos vorig jaar met 43 procent iedereen de baas was, liet men BVNL links liggen. De partij haalde daar 3,3 procent, minder dan D66.
Ondanks grote steun uit de Schilderswijk en Transvaal verliest Denk haar zetel op het Provinciehuis
Bij de waterschappen wisten ze hem dan weer wél op het stembiljet te vinden. In Duindorp kruiste 18 procent van de kiezers BVNL aan, waarmee De Mos alleen onderdeed voor de BBB (26 procent). Het was genoeg voor een zetel in het Hoogheemraadschap Delfland.
Infographic: hansfresen.vormgeving
Grootste partij nog nooit zo klein
Nog nooit was bij een verkiezing in Den Haag de grootste partij zó klein. Dat geldt dus zowel stadsbreed als op wijkniveau. In de meeste wijken kreeg de ‘winnaar’ nog geen 20 procent van de stemmen. Waar De Mos en Denk vorig jaar dubbele cijfers scoorden in Escamp, steekt er nu geen partij met kop en schouders bovenuit.
Al zijn er uitzonderingen, zoals Denk in de Schilderswijk, de PVV in Duindorp, GroenLinks in het Regentessekwartier en de VVD in het Benoordenhout. Hoewel. Zelfs op het stembureau Wolters, de oude basisschool van Mark Rutte en een VVD-bastion, kregen de liberalen ditmaal ‘maar’ 31 procent van de stemmen. Dat was vier jaar geleden nog een royale 44 procent.
Ook voor Denk schiet de grote steun uit de Schilderswijk (34 procent), Transvaal (28 procent) en de Groente- en Fruitmarkt (43 procent) tekort. De partij verliest haar zetel op het Provinciehuis.
Meer over de verkiezingsuitslagen leest u in de krant van donderdag 23 maart. Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.