Topmensen laten zich in een hokje stoppen

Haagse topvrouwen en -mannen laten zich deze week opsluiten om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor kinderprostitutie.

Door

Haagse topvrouwen en -mannen laten zich deze week opsluiten in WTC The Hague en restaurant Gusto op het Plein voor de Lock Me Up-actie van Free A Girl. Advocate Carolien Brederije en WTC The Hague-directeur Eveline Steenbergen beten maandag het spits af. Zij zaten twaalf uur opgesloten in een kooi van één bij twee meter midden in de hal van het World Trade Center om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor kinderprostitutie.

Brederije vindt het niet erg om voor het goede doel ‘te koop te zitten’ in het gebouw aan de Prinses Beatrixlaan. “De opbrengst van deze actie gaat echt naar een concreet doel: het bevrijden van jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie in onder meer India, Bangladesh en Brazilië.”

Zevende actie tegen kinderprostitutie

De deelnemers zamelen ieder minimaal 2500 euro in door zich te laten sponsoren. Daarnaast worden er items geveild, zoals twee vipkaarten voor een Shakira-concert. Naast de kooien staan spaarpotten waar voorbijgangers geld in kunnen gooien. Geen kleingeld? “Ik ben op alles voorbereid,” zegt de Haagse advocate terwijl ze een mobiele pinautomaat showt. De deelnemers mogen de kooi om de twee uur alleen verlaten om naar het toilet te gaan. “Als eten krijgen we een kommetje rijst,” vertelt Steenbergen. Mobiele telefoons en laptops zijn toegestaan om aandacht te genereren voor de actie.

 

Dit vind ik best confronterend, je ziet hoe klein die hokjes zijn.
Pauline Krikke (burgemeester)

 

De zevende Lock Me Up-actie is bewust georganiseerd in de Week tegen Kinderprostitutie. In het hele land vinden opsluitacties plaats om zo veel mogelijk geld in te zamelen. “Voor 50 euro kan er een kind worden bevrijd.

Daarnaast is er nazorgtraject dat 1000 euro per kind kost,” vertelt WTC The Hague-directeur Steenbergen. “Als WTC willen wij 25.000 euro ophalen. Dat gaat zeker lukken.” Heel even heeft zij getwijfeld om als World Trade Center aan te haken bij de actie, vanwege het internationale karakter. “Maar het is zo’n goed doel, dat mij echt aan het hart gaat. Daar wil ik graag mijn nek voor uitsteken. Daar wil ik graag te kijk voor zitten. Sterker nog: dat is juist de bedoeling.”

Confronterend

Burgemeester Pauline Krikke sloot de zakenvrouwen in het WTC maandag hoogstpersoonlijk op in de kooi. “Dit vind ik best confronterend. Je ziet hoe klein die hokjes zijn en dan is het in Aziatische landen vaak ook nog 45 graden.”

Zelf zou Krikke niet graag in een hokje worden gestopt. “Dat is in mijn functie sowieso erg lastig. Ik vind het heel belangrijk dat er aandacht is voor Free A Girl, zeker in de stad van vrede en recht.” Brederije noemt het een ‘statement’ dat de burgemeester haar opwachting heeft gemaakt.

Pauline Krikke en Eveline Steenbergen sluiten advocate Carolien Brederije op (DHC)

Er zitten naar schatting 1,2 miljoen kinderen in de gedwongen prostitutie, vertelt regio-ambassadeur Nazima Ramdin, die zichzelf ook twee keer liet opsluiten. “Free A Girl heeft al ruim 4100 meisjes uit deze situatie kunnen bevrijden.”

Meer dan logisch

Voor Ramdin is het niet meer dan logisch om zich vrijwillig in te zetten voor Free A Girl. “Kinderprostitutie vind ik het ergste wat er is. Zelf ben ik ook moeder en het is ongelofelijk hoeveel dit voorkomt op deze aardbol. Met name in India is het een groot probleem. Nota bene de plek waar mijn voorouders vandaan komen: dat was voor mij doorslaggevend om mij in te zetten voor dit doel. Het is niet een ver-van-mijn-bedshow.”

Door visueel te maken in wat voor erbarmelijke toestanden veel jonge meisjes verkeren, hopen de actiedeelnemers bewustwording te creëren. “Ook al help je maar één kind uit de prostitutie, dan heb je toch het verschil gemaakt,” besluit Ramdin.

Free A Girl, actie Lock Me Up, nog tot vrijdagavond, WTC The Hague en restaurant Gusto. Meer informatie: www.lockmeup.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van