Hagenaar Tekke Panman (BBB) komt in Eerste Kamer: ‘We zijn niet zomaar weer weg’
Het kan niet op voor de BoerBurgerBeweging (BBB). Als de prognoses kloppen, komt de partij als grootste binnen in de Eerste Kamer met maar liefst zeventien zetels. De nummer zeventien op de lijst is Hagenaar Tekke Panman.
De BBB is in elke provincie de grootste partij geworden. In Den Haag zijn jullie de vierde partij. Was dat een verrassing?
Tekke Panman: “Alles was een verrassing. Op de uitslagenavond – waanzinnig! – zouden we met vijftien zetels in de Eerste Kamer komen, toen zestien en nu zeventien. Het houdt niet op!”
Het ziet er dus naar uit dat u naar de Eerste Kamer gaat. Wat wilt u daar doen?
“De verkiezingen zijn pas op 30 mei (dan kiezen de Provinciale Statenleden de Eerste Kamer, red.), en daar wil ik niet op vooruit lopen. Maar ik ben politiek actief geworden omdat ik de verbinding wil zijn tussen stad en platteland. Zelf ben ik opgegroeid op het platteland in Flevoland, ik ben een boerenzoon. Daar was ik ook voorzitter van de JOVD (VVD jongerenorganisatie, red.). Inmiddels woon ik dertig jaar in de Randstad, waarvan twintig in Den Haag. Ik wil laten zien dat de BBB er ook is voor Den Haag.”
Hoe ziet u dat voor zich? Het gaat nu vooral over de kloof tussen stad en platteland.
“Die kloof wordt nu ook gevoeld. Er wordt ook veel geframed: bijna alsof boeren tegen de natuur zijn. Maar boeren leven van en met de natuur. Als we de scherpte ervan afhalen, en meer begrip voor elkaar hebben, kunnen we de problemen van het land – nu en in de toekomst – beter en makkelijker oplossen. Als Eerste Kamerlid wil ik in het beoordelen van wetten dus alle gezichtspunten uitdrukkelijk meenemen. Ik was in januari bij een vergadering van de Eerste Kamer, waar ik met iemand van de Partij voor de Dieren (PvdD, red.) sprak. Tegen hem zei ik ook: de PvdD wil natuurlijk het liefst helemaal geen dierenhouderij. Wij wel, maar we zijn allebei op de weg naar beter dierenwelzijn.”
Hoe interpreteert u de uitslag?
“De kiezer is wel klaar met het huidige kabinet. Dat hoorde ik ook op straat. Als je kijkt waar onze kiezers vandaan komen, zijn dat vaak de gevestigde partijen. Misschien hebben we nu veel proteststemmen gekregen, maar we zijn niet zomaar weer weg. Ik verwacht ook eigenlijk geen afsplitsing.”
Dat was natuurlijk zo bij Forum voor Democratie, de partij die vier jaar geleden de grootste werd. Bent u gescreend op ‘afsplitsrisico’?
“Mij is er niet naar gevraagd. We staan bij de BBB wel voor transparantie, openheid en authenticiteit, dus: in hoeverre zijn mensen echt zichzelf? In totaal zijn er 564 unieke kandidaten in Nederland. Er zal echt ook wel een keer iemand tussen zitten in wie we ons vergist hebben, maar in de regel is er een klik. Toen ik aangaf dat ik actief wilde zijn, heb ik ook gesprekken gehad, een soort selectie. Zo kwam ik op de lijst voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Met die kandidatengroep ben ik al een halfjaar op pad. Dus het is niet zo dat deze mensen elkaar nog nooit hebben gezien. We willen als BBB trouwens ook geen dubbelfuncties. Mocht ik naast de Eerste Kamer ook in de Provinciale Staten komen, dan zal ik daarvoor bedanken.”
Denkt u dat de stedelijke kiezer iets anders van u verwacht dan die van het platteland?
“Dat denk ik wel. Stikstof speelt met name op het platteland. Maar steden worden er ook mee geconfronteerd, zeker met de beperkingen op het bouwen van woningen. Mensen op straat zeiden tegen mij: we kunnen geen betaalbaar huis meer krijgen. We moeten zo snel mogelijk zorgen dat het stikstofslot er in dat opzicht van afgaat.”
Kunnen we de BBB over drie jaar ook in de Haagse gemeenteraad verwachten?
“Het zou zomaar kunnen.”
Meer over de verkiezingsuitslagen leest u in de krant van donderdag 23 maart. Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.