Scheveningse tunnel nog eens twee keer zo duur

De prijs van de tunnel onder de Gevers Deynootweg is opnieuw verdubbeld. Het project om de verkeersdrukte in Scheveningen te verminderen gaat 51 miljoen euro kosten.

Door

De gemeente wil vanaf de Zwolsestraat een tunnel aanleggen om de zomerse verkeerschaos tegen te gaan. De weg duikt dan onder de Gevers Deynootweg door naar de parkeergarage onder de Noord-Boulevard, eigendom van Interparking en Hommerson. Twee jaar geleden ging de gemeenteraad akkoord met het voorontwerp van deze tunnel, die destijds werd begroot op 26 miljoen euro. Dat was toen al een omstreden bedrag; vier jaar eerder werd nog gesproken van 10 miljoen.

Inmiddels zijn de verwachte bouwkosten vervijfvoudigd. Op advies van de Haagse Rekenkamer heeft het college van B en W de financiële risico’s nog eens tegen het licht gehouden. De raming is bijgesteld naar 51 miljoen euro, en dan zijn de recente inflatie, stikstofperikelen en andere onzekerheden er nog niet in meegenomen. Het college wil dat de raad zijn besluit heroverweegt. Een nieuw voorstel volgt komend jaar.

Beloofd

D66-raadslid Dennis Groenewold baalt flink. “We hebben jarenlang aan bewoners beloofd dat we de verkeersdrukte gaan aanpakken. Het zou gênant zijn als we hun verwachtingen niet kunnen waarmaken. Tegelijk zien wij ook de bouwkosten oplopen.” Zijn partij blijft vooralsnog voorstander van het plan en wacht het debat met de wethouder af. “Misschien zijn er nog varianten denkbaar.”

Volgens de VVD blijft de tunnel een goede oplossing voor de verkeersoverlast in de badplaats. “Maar het project wordt wel duurder en duurder,” zegt raadslid Rutger de Ridder. “Het is de vraag tot welke grens we willen gaan. We staan nu op een punt dat we het misschien moeten heroverwegen. Al is nog niet gezegd dat andere opties om de verkeerssituatie en leefomgeving aan te pakken beter en goedkoper zijn.”

 

Het zou gênant zijn als we de verwachtingen niet kunnen waarmaken.
Dennis Groenewold (D66-raadslid)

 

Ook het CDA houdt een slag om de arm. “Het is belangrijk dat we investeren in de doorstroming van het autoverkeer in de stad,” zegt raadslid Hinke de Groot. “Maar de exorbitant gestegen bouwkosten en de risico’s baren ons grote zorgen. We moeten er echt met een kritische blik naar kijken.”

‘Revis-tunnel’

Op steun van de grootste oppositiepartij, Hart voor Den Haag, hoeven de voorstanders niet meer te rekenen. Het geld voor de ‘Revis-tunnel’, zoals raadslid Arjen Dubbelaar het plan van voormalig VVD-wethouder Boudewijn Revis noemt, kan beter worden besteed. “De kosten zijn verdubbeld en nog is het einde niet in zicht. Op een gegeven moment weegt het belang van zo’n tunnel niet meer op tegen de kosten.”

Wel waakt de partij ervoor dat die 26 miljoen euro ineens aan onzalige plannen wordt verkwist. Wat Dubbelaar betreft, investeert de gemeente in een parkeergarage in het Laakkwartier. “Daar was eerst 20 miljoen euro voor beschikbaar. Toen die garage er niet kwam, ging het geld naar de Scheveningse tunnel. Wij vinden dat het toekomt aan Laak.”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 8 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van