Reusachtige maquette van nieuwbouwprojecten: een zee van hoogbouw

In één oogopslag zien wat de stad de komende twintig jaar nog aan hoogbouw en meer te wachten staat? Dat kan tot medio januari in het Atrium (zijde Wijnhaven). Daar staat een reusachtige maquette opgesteld van het ‘Central Innovation District’ (CID), de nieuwbouwprojecten bij de drie stations.

Door

Ook alle tussenliggende straten zijn door de bouwers van het Haags Maquette Atelier meegenomen. Zodoende biedt de verzameling blokjes, torentjes en boompjes een overzicht dat loopt van het Laakhavengebied tot het Malieveld en van Mariahoeve tot de Schilderswijk.

Alles wat wit is op de maquette, is nieuw. “Dat zijn de plannen,” vertelt Bert Kassies van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling. “Voor sommige is al vergunning verleend, zoals voor de bebouwing van het KJ-plein bij CS en voor The Grace bij de Rijswijkseweg. Maar de projectontwikkelaars moeten daarvoor nog aannemers vinden.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

| Foto: DHC/Elise Fluijt

Andere projecten zijn nog minder ver.” Opvallende delen van de maquette zijn de ‘Campusboulevard’: een stuk of vijf onderwijsgebouwen langs het Prins Bernhardviaduct; de compleet nieuwe wijk Laakhaven-Centraal, waar Megastores verdwijnt en veel woontorens zijn gepland plus een ruim park; een park in de Binckhorst ter plekke van de ‘Afvalkathedraal’, waar nu nog het Haagse huisvuil op schepen wordt geladen. Die moet dan nog wel even weg.

Doel van de maquette

De bedoeling van de maquette, waarvan delen worden gebruikt op informatieavonden, is het publiek informeren. Kassies: “De maquette maakt zichtbaar wat er allemaal op papier is vastgelegd. Zo kan iedereen er iets van vinden.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van