Rattenoffensief in Moerwijk en Mariahoeve
Een risico voor de volksgezondheid en een smerig gezicht. De Haagse rattenplaag loopt de spuigaten uit, vinden veel bewoners. De gemeente begint daarom een rattenoffensief.
“Kinderen in speeltuintjes in Moerwijk worden bijna aangevallen door ratten,” zegt wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, buitenruimte). Deze zomer startten buurtbewoners een petitie die ook door de wethouder is ondertekend. Maar inspanningen tot nu toe, bijvoorbeeld het plaatsen van broodbakken of het aanspreken van mensen op het dumpen van brood, hebben niet gewerkt. Dus wordt de gemeente strenger: “We moeten dit met de harde hand aanpakken.”
Voor de hele stad komt allereerst één plek om rattenoverlast te melden. Dat kan telefonisch via 14070 en op www.denhaag.nl/rattenoverlast. Ook komt er een voederverbod als er in een gebied een plaag ontstaat of dreigt. De gemeente zal waarschuwingsbordjes plaatsen. Mensen die toch etensresten dumpen, kunnen hierdoor makkelijker een boete krijgen. Ook ondernemers die voor overlast zorgen, krijgen boetes opgelegd.
Risico volksgezondheid
‘Ratten zijn een risico voor de volksgezondheid en veel mensen vinden ratten in de buitenruimte een smerig gezicht of zijn er bang voor,’ schrijft de wethouder aan de gemeenteraad. In twee wijken waar de problematiek heel erg is – Moerwijk-Oost en Mariahoeve De Landen – komen extra maatregelen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is in deze wijken meer eten in de buitenruimte beschikbaar.
Handhavers gaan extra controles uitvoeren en ‘hardleers’ gedrag wordt bestraft. Er komt voorlichting, onder meer bij scholen en moskeeën, over bijvoorbeeld het effect van brood dumpen in de buitenruimte. Woningcorporaties gaan samenwerken met de Haagse Milieu Services (HMS) door bijvoorbeeld met een plaagdierenspecialist van de HMS de gebouwen te controleren. Ook het gemeentelijke groenbeheer gaat samen met de specialist aan de slag om de openbare ruimte te verbeteren. Waar dat nodig is, worden meer broodcontainers geplaatst.
Op de bon
Voorafgaand aan het rattenoffensief is in Moerwijk al meer handhaving geweest. Naast voorlichting op scholen en persoonlijke gesprekken heeft het handhavingsteam twintig boetes uitgedeeld voor het verkeerd aanbieden van huisvuil. Ook een ondernemer is op de bon geslingerd. Twee kregen er een waarschuwing op naam. Op het weggooien van eten op straat (brood of een blikje) staat een boete van €140,-, het verkeerd aanbieden van huisvuil kost de overtreder €90,-.
Wethouder De Mos: “Met deze mix van maatregelen gaan we de bruine rat de stad uit jagen. We maken ons misschien niet populair met boetes, maar we moeten écht stoppen met het weggooien van brood en andere etensresten.”
Na zes maanden wordt de nieuwe aanpak geëvalueerd.