PVV’er Sebastian Kruis in Europarlement: ‘Het kan hier veel levendiger’
Zelf is hij geen fan van de Europese Unie en bovendien vindt hij de lokale politiek veel leuker. Toch is Sebastian Kruis sinds een paar maanden Europarlementariër namens de PVV. “Je ziet hier zoveel onnodige wetgeving.”
In de Zwanenbar van het Europees Parlement in het Franse Straatsburg staat rond lunchtijd een lange rij. Maar niet voor voormalig PVV-raadslid Sebastian Kruis. Onder het bordje ‘alleen voor Europarlementariërs’ is hij zo aan de beurt en bestelt hij twee koppen koffie. “Ik wilde hier eigenlijk geen gebruik van maken, het is zo on-Nederlands. Politici zijn niet meer dan gewone mensen,” zegt de nieuwbakken Europese volksvertegenwoordiger, waarna hij een tafeltje zoekt in de stilteruimte naast de bar. Dat wordt niet op prijs gesteld, want zodra hij begint te vertellen over zijn eerste ervaringen in Europa, wordt hem vriendelijk verzocht om toch in de Zwanenbar te gaan zitten.
Het is illustratief voor de manier waarop de oud-fractievoorzitter van de Haagse PVV zich gedraagt in de Europese politiek. Tegendraads, soms brutaal, maar als het nodig is, past hij zich aan. De grootste aanpassing is zijn standpunt ten aanzien van de Europese Unie. Lange tijd was hij voor een Nexit. Dat wil zeggen dat Nederland, net als Groot-Brittanië, uit de Europese Unie moet stappen. Maar daar is hij op teruggekomen. “Onze achterban was daar niet voor, dus hebben we de koers gewijzigd,” vertelt Kruis. “We gaan nu de Europese Unie van binnenuit hervormen.” Twee voorwaarden zijn daarbij belangrijk voor hem: Nederland moet er iets aan hebben en het mag niet ten koste gaan van de soevereiniteit. “Je ziet hier zoveel onnodige wetgeving.”
Pleinplakkers
Na de Europese verkiezingen in juni van dit jaar maakte Kruis de overstap naar het Europees Parlement, dat om de paar weken vergadert in Straatsburg. En de verschillen zijn levensgroot. Qua omvang – het Europees Parlement heeft 720 leden tegenover 45 in de Haagse gemeenteraad – en qua onderwerpen. Ooit deed Kruis in de raad een voorstel voor ‘pleinplakkers’, tegelstickers waarmee je kunt aangeven dat de plantsoenendienst het plantje voor je deur juist niet moet weghalen. “Dat was bij sommige bewoners namelijk fout gegaan,” zegt hij erover. Zo simpel werkt het in het Europees Parlement niet. Daar gaat het er bijvoorbeeld over hoe de Europese auto-industrie weer kan concurreren met China, dat op dit moment goedkoper elektrische auto’s produceert.
Het zijn de groene communisten hier die in hun eigen CO2-bubbel leven
Ook het debatteren gaat anders. Waar Kruis in de Haagse raad bekendstond om zijn prikkelende opmerkingen richting collega’s, krijgt hij daarvoor in het Europees Parlement nauwelijks de kans. “De spreektijden zijn korter en je mag de ander niet zomaar onderbreken. Hier werkt het meer met statements, en de tribunes staan heel ver van je af.” Dat vindt Kruis jammer. Hoewel hij het woord ‘nepparlement’ niet in de mond wil nemen, ziet hij voldoende ruimte voor verbetering. “Het mag wat levendiger, met meer ruimte voor debat. Een beetje zoals in de gemeenteraad.”
Zijn prikkelende toon probeert Kruis dan maar te verwerken in zijn statements. Bijvoorbeeld als hij spreekt over de auto-industrie. In het midden van de gigantische zaal van het Europees Parlement zegt hij daarover: “De motor van de Europese regelmachine draait op volle toeren. Elektrische auto’s zijn voor een normaal mens niet te betalen. Het zijn de groene communisten hier die in hun eigen CO2-bubbel leven.”
Skyboxen
Waarom maakte Kruis deze overstap dan toch? “We werden met de PVV zo groot, ook hier moesten mensen naartoe.” En nu hij hier eenmaal zit, bevalt het hem wel. Dat is ook te zien aan de manier waarop hij zich gedraagt in de grote vergaderzaal. Voordat de vergadering begint, loopt hij naar fractiegenoten om wat praatjes te maken. En als zijn collega’s klappen voor een uitspraak waar ze het mee eens zijn, doet hij enthousiast mee.
Daarnaast ziet hij een aantal positieve punten. “Hoe alles is opgezet, is wel indrukwekkend. Je hebt hier commissievergaderingen in zalen die net zo groot zijn als de Tweede Kamer.” Dat komt door de verschillende talen die iedereen spreekt. Zo zit er rondom de grote vergaderzaal een hele ring met skyboxen voor tolken. “Bij een commissievergadering in Den Haag zit je met dertien man en op de tribune zit één journalist. Dat is toch anders.”
De redactie biedt u dit artikel gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.