PvdA zet in op jonge dames

Maak kennis met de nummer 2 en 4 van de PvdA Den Haag: Mikal Tseggai en Janneke Holman

Door

Op de kandidatenlijst van de PvdA valt meteen iets op: de nummer twee (Mikal Tseggai) en nummer vier (Janneke Holman) zijn jonge dames. Tseggai (1995) heeft volgens de kandidatencommissie ‘alles in zich om dé verrassing te worden in de verkiezingsstrijd’. Daar kan zij zichzelf wel in vinden. “Ik hoop dat ik publiek kan trekken dat normaal de PvdA misschien niet zou vinden. Met name jongeren.” Tseggai staat binnen de partij – zowel landelijk als lokaal – bekend als iemand die goed weet waar zij met de PvdA naartoe wil. De student bestuurskunde wil tijdens de campagne gaan vloggen en zal zich als raadslid ook expliciet inzetten om jongeren een stem te geven in de lokale politiek. “Er wordt veel óver jongeren gepraat, maar veel te weinig mét. Zeker probleemjongeren.”

Als thema’s wil ze onder meer de problemen voor starters en studenten op de woningmarkt aanpakken, evenals kans op werk, discriminatie en etnische profilering. “Den Haag is een stad van grote tegenstellingen en ongelijkheid. Daar wil ik iets aan doen. Het moet niet uitmaken of je uit de Schilderswijk of het Benoordenhout komt.” Zelf heeft ze hier ook ervaring mee als Haagse met een Eritrese achtergrond. “Maar ik heb geluk gehad.”

Holman (1990) is de andere frisse wind in de top van de lijst. Zij werkte de afgelopen raadsperiode als fractiemedewerker en is ervaren op gebieden als zorg, onderwijs en emancipatie. De jonge econoom Wimar Bolhuis, nu fractievertegenwoordiger, staat op nummer vijf. De ervaring in de top moet behalve van lijsttrekker Martijn Balster komen van huidig raadslid Bülent Aydin. De kandidatencommissie roemt onder meer zijn ‘netwerkkwaliteiten’ en noemt hem een ‘loyaal’ raadslid dat veel voor elkaar heeft gekregen.

Afwezige

Opvallende afwezige op de lijst is raadslid Rajesh Ramnewash. Hij heeft aangegeven dat het raadswerk niet meer te combineren is met zijn baan als directeur van vijf scholen. Toch was hij de aangewezen persoon om de hindoeïstische achterban van de partij de behouden nu wethouder en voormalig partijleider Rabin Baldewsingh niet terug zal keren. Ook huidig raadslid Abderrahim Kajouane keert niet terug. Ervaren kracht Lobke Zandstra heeft plek zes op de lijst gekregen. ‘Haar contacten met andere partijen en haar politieke instinct zijn ongeëvenaard,’ aldus de kandidatencommissie. Partijcoryfee Jeltje van Nieuwenhoven sluit haar indrukwekkende politieke carrière af na de verkiezingen, maar steunt de partij nog wel als een van de lijstduwers. De lijsttrekkersstrijd tussen Balster en Baldewsingh heeft ogenschijnlijk weinig gevolgen gehad voor de kandidatenlijst. Zo steunden Aydin, Bolhuis en Zandstra openlijk de kandidatuur van Baldewsingh en staan zij toch hoog in de pikorde.

Mikal Tseggai is de nummer twee van de PvdA. | Foto: PvdA Den Haag

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van