Joeri Oudshoorn in DHC-Podcast: ‘Een coalitieakkoord is als een bijbel’

Soms is ruzie in het stadsbestuur juist goed, vindt oud-raadslid (HSP) Joeri Oudshoorn. In de nieuwste aflevering van ‘Wegwijs in het IJspaleis’ praten we over dissidenten, fractie- en coalitiediscipline. “Je hoeft niet altijd te kiezen voor de lieve vrede in het IJspaleis’.

Door

De politici op het IJspaleis hebben nog altijd te weinig vertrouwen in elkaar om toe te komen aan inhoudelijke onderhandelingen over een coalitieakkoord. Ze komen maar niet voorbij de wie-met-wie fase van de formatie. Waar het vooral mis gaat, zo lijkt het, is bij de vraag: hoe gaan we de komende vier jaar samenwerken in het stadsbestuur? De ene partij wil zo min mogelijk partijen in het stadsbestuur, de ander pleit juist voor een grotere meerderheid in zetels. Of is een coalitie met gelijkgezinde partijen, ook al zijn het er veel, toch beter?

Joeri Oudshoorn zat tussen 2014 en 2018 in de gemeenteraad namens de HSP en stond bekend als kritisch raadslid, terwijl zijn partij voor het eerst in het stadsbestuur zat. Hij zegt in aflevering 9 van ‘Wegwijs in het IJspaleis‘ dat veel inderdaad afhangt van de cultuur in een stadsbestuur. “Een coalitieakkoord is als een bijbel. Je kan er alles in lezen! Zeker als een coalitie bestaat uit politieke partijen die elkaars tegenpolen zijn, zal een coalitieakkoord namelijk vol staan met vaagheden. Vaak wordt er meer gepraat over de formulering van een zin dan over het echte beleid dat je met elkaar wil voeren.”

Samen uit, samen thuis

Dat zou theoretisch betekenen dat je als raadslid van een coalitiepartij vrij makkelijk dingen buiten de coalitie kan doen. Oudshoorn vertelt: “Wij hadden heel duidelijk afgesproken: alleen wat in het coalitieakkoord staat doen we samen. Voor de rest is het aan de partijen zelf. Maar zo bleek het niet te werken. In die coalitie was heel snel de gedachte: nu is het samen uit, samen thuis. We moeten het over alles eens worden, ook als we weten dat de raad eigenlijk in meerderheid iets anders wil.” Een ‘uitgeruilde meerderheid’, in plaats van een ‘echte meerderheid,’ noemt de oud-HSP’er dat. Veel hangt dus af van de van de sfeer in een coalitie. “Daar zit altijd spanning. Maar je moet niet altijd kiezen voor de lieve vrede in het IJspaleis,” aldus Oudshoorn.

 

We moeten het over alles eens worden, ook als we weten dat de raad eigenlijk in meerderheid iets anders wil

Dat deed Oudshoorn ook niet. Zo stemde hij niet zomaar mee met de standpunten van de coalitie, bijvoorbeeld op het dossier van het cultuurpaleis aan het Spuiplein. Hij blikt in de aflevering terug en vertelt wat de invloed was van de situatie rond vrijplaats De Vloek. Op die kwestie stemde hij wél mee met de coalitie. “Dat voelde heel fout. Toen ben ik gaan nadenken.”

Hoe ga je als raadslid om met de druk om mee te stemmen met je fractie of met de coalitie? De rol van dissidenten (uit het verleden) zou in deze formatie zomaar eens essentieel kunnen blijken. Oudshoorn: “Ruzie in de coalitie kan ook goed zijn, het geeft soms broodnodige politieke ruimte.”

Luister nu aflevering 9 van ‘Wegwijs in het IJspaleis’ met Joeri Oudshoorn, waarin we het hebben over dissidenten, fractie- en coalitiediscipline.

Meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van