Oude spoorbrug over Trekvliet wordt gemeentelijk monument
De spoorbrug over de Trekvliet, op de grens van de Rivierenbuurt en de Binckhorst, komt op de gemeentelijke monumentenlijst. Dat wil zeggen dat de brug niet kan worden gesloopt of verbouwd zonder toestemming van de gemeente.
Dit heeft het stadsbestuur deze week besloten na onderzoek van Monumentenzorg en de Welstandscommissie. De gemeente stelt: ‘De cultuurhistorische kwaliteit van het viaduct in neorenaissancestijl is te vergelijken met die van het station Hollands Spoor en de tweede gemeentelijke gasfabriek, allebei rijksmonumenten. In combinatie met het water van de Trekvliet vormt het viaduct een fraai ensemble als toegang tot de Binckhorst.’ De Spoorbouwmeester, een onafhankelijk bureau dat advies geeft over architectuur en grafische vormgeving op en rond het spoor, deelt deze mening.
Het verzoek om de oude brug de monumentenstatus te geven, werd al in 2019 ingediend door HSP-raadslid Peter Bos. Het onderzoek dat daarop volgde nam veel tijd in beslag. De gemeente wilde zeker weten dat een monumentenstatus voor de brug geen belemmering zou vormen voor de (spoor)wegplannen van ProRail en de gemeente. Dat bleek niet het geval.
Impact
“ProRail werkt graag mee om mooie monumenten een belangrijke rol te geven in de samenleving. Wel dient daarvoor te worden uitgezocht wat de impact hiervan op de mobiliteit van de toekomst is. Dat hebben we afgelopen tijd samen met de gemeente gedaan, waarna we gezamenlijk kunnen concluderen dat op korte termijn er geen impact is op het mobiliteitssysteem,” vertelt regiodirecteur Helga Cuijper van ProRail.
De Haagse wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) is blij met de uitkomst. “Wat veel mensen niet weten is dat het viaduct onderdeel uitmaakt van een toekomstige belangrijke doorfietsroute tussen Den Haag en Pijnacker. Als fietser is het dan genieten om onderweg zo’n uniek bouwwerk tegen te komen.”
Natuur- en baksteen
De oude spoorbrug ligt op de lijn Amsterdam-Rotterdam. Het is één van de vier bruggen over de Trekvliet. Het gaat om industrieel erfgoed uit de negentiende eeuw op de plek waar de Rivierenbuurt, de Binckhorst en het Laakkwartier samenkomen. ‘Deze spoorbrug is bijzonder vanwege de vormgeving van de brug. Het is gebouwd in natuursteen en baksteen met stalen liggers en gietijzeren zuilen. Het ijzer is afkomstig van de Haagse ijzergieterij De Prins van Oranje.’ Dit stelde HSP-raadslid Peter Bos in 2019, toen hij de monumentenmotie indiende.
Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten.