Ministerspost gloort

D66-wethouder Tom de Bruijn (financiën, verkeer, vervoer en milieu) is opgedoken op de namenlijstjes van mogelijke bewindspersonen in het kabinet Rutte-III dat nu gevormd wordt.

Door

De Bruijn zou volgens insiders kans maken op de ministerspost Ontwikkelingssamenwerking of een andere buitenlandportefeuille. Geen gekke keuze voor D66, aangezien De Bruijn vele jaren ervaring met zich meedraagt als topdiplomaat. Zo was hij directeur-generaal Europese Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken en eerste secretaris van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in Genève. Ook de hoogste kringen in Brussel zijn de huidige wethouder niet vreemd. De wethouder financiën staat bekend als iemand die goed op de centen past en lastige kwesties, zoals rond voetbalclub ADO Den Haag, goed weet te managen.

D66 krijgt vier ministersposten in het nieuwe kabinet. Op het lijstje voor de post van Ontwikkelingssamenwerking staan behalve De Bruijn ook Sigrid Kaag, topdiplomaat bij de Verenigde Naties, en senator en arabist Petra Stienen. Ingrid van Engelshoven, voormalige Haagse wethouder van onderwijs die al voor de verkiezingen vertrok naar het Binnenhof, wordt genoemd als kanshebber voor het departement Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

| Foto: Roos Trommelen

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van