Mariam El Maslouhi (KOZP): ‘Racisme krijg je niet weg met polderen’
Ze is het gezicht van de Haagse afdeling van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Maar Mariam El Maslouhi staat voor meer dan dat. Ze is politiek actief in de Haagse Stadspartij en speelt een belangrijke rol in het algemene debat over racisme.
Woensdag 6 november. Hagenaars demonstreren bij de Scheveningse haven voor het behoud van Zwarte Piet. Nog anderhalve week en dan wordt de stoomboot hier weer verwacht. De discussie over Piet woedt in alle hevigheid. In Den Haag kiest de organisator van de intocht voor het geleidelijk aanpassen van de traditie. Dat zint een deel van het traditionele publiek niet. Vandaar het spontane betoon van aanhankelijkheid aan ‘de traditie’. Al snel circuleren er foto’s op social media van mannen met geheven armen. Mariam El Maslouhi, fractiemedewerker van de Haagse Stadspartij (HSP), retweet er een. ‘Heel normaal in Scheveningen. Een kinderfeest beschermen met de Hitler/nazigroet,’ schrijft ze onder meer.
Die mededeling hakte erin. Het was géén Hitlergroet, bezweren aanwezigen en hun sympathisanten. Ook in de gemeenteraad gaan bij sommigen de wenkbrauwen omhoog. ‘Hoe diep kun je zinken om je eigen gelijk te willen halen,’ twittert Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Was u erbij daar aan de haven?
“Nee, maar ik heb foto’s en filmpjes gezien. Het was volstrekt duidelijk. Ze stonden daar te ‘Sieg Heilen’. Er werden White Power-leuzen geroepen. Dit ging over witte suprematie.”
De redactie van Den Haag Centraal kon op de beelden geen echte Hitlergroet ontdekken. Was u misschien te snel?
“Nee! Ik heb gezien, wat ik heb gezien en er waren ooggetuigen. Vandaar die strenge tweet. Dat is me op een heleboel vervelende reacties komen te staan. Maar ik neem er niets van terug. Andere partijen hebben druk uitgeoefend op Joris Wijsmuller (fractievoorzitter HSP, red.) om mij tot de orde te roepen. Dat heeft hij niet gedaan. En daarom ben ik trots op onze partij.”
U bent niet bang dat u tegenstellingen vergroot door uw optreden?
“Ik benoem en ik duid. Ik strijd tegen ongelijkheid, islamofobie en racisme. Dat kun je niet uitzetten. Ik ben hier geboren. Dit is mijn land. Ik hoef niet te integreren, want ik ben hier geboren. Dus spreek ik me uit. Daar schrikken witte mensen van, want dat zijn ze niet gewend. Past niet in de traditie van het polderen. Ze vergeten dat ze een privilege hebben. Zíj zijn nooit met racisme geconfronteerd. Met polderen krijg je racisme niet weg. Als je gaat voor radicale gelijkheid, kan dat niet zonder struggle. Daar begint de KNVB nu ook achter te komen.”
Joris Wijsmuller heeft mij niet tot de orde geroepen. En daarom ben ik trots op onze partij.
Arrestaties
Vrijdag 8 juni, ’s avonds. Relschoppers die zeggen op te komen voor Zwarte Piet belagen een culturele broedplaats in Moerwijk. Daar is de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bijeen. Er sneuvelen ruiten, er wordt met vuurwerk gegooid en er worden auto’s vernield. De politie verricht vijf arrestaties. Dus het verhaal van PVV-Kamerlid Martin Bosma en anderen dat er weinig aan de hand was, kan niet kloppen. Burgemeester Johan Remkes spreekt later van een ‘misdadige aanslag’.
U was erbij in de Beatrijsstraat. Wat gebeurde er precies?
“Ik voerde net het woord, toen we een enorm gebonk op de deuren hoorden en geknal van vuurwerk. De ruiten sneuvelden. Het was heel beangstigend. Als ze binnen waren gekomen, waren er zeker gewonden gevallen. Uiteindelijk hebben we als KOZP besloten op 16 november niet langs de route van de intocht te demonstreren. Triest dat dat niet kon. Maar er zijn veel mensen naar onze manifestatie op de Koekamp gekomen. Die is goed verlopen. Maar als de politie niet massaal aanwezig was geweest, weet ik zeker dat we waren aangevallen. Er waren hooligans in de omgeving. Onze eigen ordedienst stopte mij na afloop meteen in een taxi naar huis. Voor de veiligheid. Dat zoiets moest, is veelzeggend.”
Wat zegt dit over Den Haag?
“Ik woon hier nu drie jaar en heb moeten wennen. Ik ben geschrokken van de armoede. En van de segregatie in de stad. Ik was subtiel racisme gewend, maar wat ik over me heen kreeg na de tweet over Scheveningen was rauw. Den Haag heeft een rauwe kant. Dat heeft ook wel weer z’n charme. Ik ben van de stad gaan houden. Racisme is overigens in heel Den Haag een probleem, niet alleen in Scheveningen en Duindorp.”
Ik was subtiel racisme gewend, maar wat ik over me heen kreeg na de tweet over Scheveningen was rauw.
Credo
‘Ik benoem en ik duid.’ Het is zo’n beetje het credo van El Maslouhi. De woorden komen een paar keer terug. Maar ze worden uitgesproken zonder verbetenheid. Ze lacht ook vaak. Hier zit iemand die volkomen overtuigd is van haar zaak.
Termen als ‘roeping’ of ‘missie’ wil ze niet in de mond nemen. Wel noemt ze het een kwestie van het ‘juiste morele kompas’. Haar kritische houding treft zo nu en dan ook de 58-jarige, witte interviewer. Bijvoorbeeld als hij vraagt of ze belijdend moslima is. “Doet dat ertoe? Als je een witte vrouw interviewt, vraag je dan of ze belijdend katholiek of protestant is?”
De stelling dat islamitische vrouwen weinig vrijheid hebben, valt evenmin in goede aarde. “Hoe weet je dat? Heb je cijfers en feiten, of is het een aanname? Ik ga niet in op aannames. Waar vrouwen onder lijden, is het patriarchaat.”
Wat zijn uw ambities?
“Ik wil voorlopig blijven werken voor de HSP. Samen optrekken met raadslid Fatima Faïd. Er moet wat gebeuren aan de segregatie in de stad. Er moeten meer vrouwen van kleur op sleutelposities komen, ook in de cultuursector. Den Haag krijgt nu vast weer een man als burgemeester. Jammer. Een vrouwelijke burgemeester van kleur! Dát zou wat zijn. Maar dat kunnen de Haagse tere zieltjes vast niet aan.”
Dit is een verkorte versie van de publicatie uit de krant van donderdag 28 november 2019. Wilt u het volledige interview met Mariam El Maslouhi lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.