Kritiek op gemeente over sneeuwchaos

Veel Hagenaars vinden dat de gemeente te weinig doet om hoofdroutes en fietspaden begaanbaar te maken.

Door

Het regent klachten op Twitter. ‘Ga eens schuiven ipv strooien dit lijkt echt nergens op!’, schrijft Pieter Stillebroer. Dat vindt Ilse van Andel ook. Zij voegt daar nog aan toe: ‘In vergelijking met omliggende gemeenten is Den Haag echt dramatisch…zelfs de grote doorgaande wegen zoals de Landscheidingsweg, Ln v Meerdervoort etc liggen nog vol sneeuw. Echt om je te schamen.’ Een zekere Matt laat weten dat de fietspaden ‘volkomen [worden] genegeerd. Van Leyenburg tot het Westeinde was er niets gestrooid’.

Deze klachten stammen allemaal van dinsdag. Sindsdien is de situatie wel iets verbeterd. Maar woensdagmorgen waren bijvoorbeeld een deel van de fietsroute langs de Mient, de Weimarstraat en vooral fietsvoorzieningen bij kruisingen nog zeer moeilijk berijdbaar.

De gemeente antwoordt op een aantal Twitter-klachten dat er wel gestrooid wordt en: ‘Waar mogelijk gebruiken we voertuigen om sneeuw te schuiven’. Ook wordt verwezen naar een afdeling van de gemeentelijke site. Maar daar is vooral informatie te vinden over het strooien, niet over sneeuw schuiven.

Extra aandacht voor de sneeuw

Jos de Jong, voorzitter van de Fietsersbond Den Haag, constateert dat het beeld ‘wisselend’ is. “Soms is het schoon, maar soms ook opeens niet. Ik heb begrip voor de moeilijkheden die ook de gemeente ondervindt, maar hier is wel extra aandacht voor nodig.”

Wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, milieu) laat via haar woordvoerder weten dat de afgelopen dagen ‘aanvullend materieel en personeel [zijn] ingezet voor de gladheidsbestrijding, waaronder extra shovels’. Er zijn maandag, dinsdag en woensdag opnieuw strooirondes gereden. “Daarnaast wordt extra materieel en personeel ingezet om ijsplakken weg te krijgen,” aldus de woordvoerder. Zij wijst er verder op dat de lage temperatuur gecombineerd met weinig verkeer eraan bijdragen dat de gladheidsbestrijding ‘minder effectief’ is.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op de krant Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van