Hilbert Bredemeijer beoogd lijsttrekker CDA Den Haag

Het afdelingsbestuur van het CDA Den Haag heeft Hilbert Bredemeijer (37) voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. De huidige wethouder onderwijs, sport en buitenruimte wil met de stad – zíjn stad – samenwerken. “Wat meer zij aan zij en minder wij tegen zij.”

Door

Pas anderhalf jaar is Hilbert Bredemeijer (37) wethouder namens het CDA, maar hij heeft de smaak te pakken. Als lijsttrekker van het CDA is zijn doel dan ook om ook na de verkiezingen weer deel te nemen aan een coalitie. Als dat niet lukt, gaat hij ‘vanzelfsprekend’ de gemeenteraad in als fractievoorzitter. Bredemeijer woont in Loosduinen en is vader van drie kinderen.

 

Waarom wil u lijsttrekker worden van het CDA?

Hilbert Bredemeijer: “Ik maak me zorgen over de leefbaarheid in de stad. Na anderhalf jaar wethouder te zijn geweest op onderwijs, sport en buitenruimte merk ik dat bij al die thema’s de druk op de stad hoog is. Ik voel me verantwoordelijk voor die voorzieningen, ik wil de druk een beetje bewaken. Vanuit de christendemocratische waarden denk ik dat ik de juiste persoon ben om daarvoor op te komen.”

 

Wat bedoelt u met de christendemocratische waarden?

“Het idee dat je het met de stad samen doet in plaats van bijvoorbeeld de verdichtingsopgave gewoon over de stad uitspreiden als gemeente.”

 

Wat is u uit anderhalf jaar wethouderschap het meest bijgebleven?

“Het was natuurlijk een heel aparte tijd, een historisch moment, zo met corona. Ik was een maand of drie bezig en toen begon de lockdown. Dat is me het meest bijgebleven, dat we scholen moesten sluiten en dat daarom allemaal kinderen thuiszaten, en dat we maar heel weinig zicht hadden op hun situatie – of het allemaal wel goed ging. We moesten laptops uitdelen aan kinderen zodat ze überhaupt les konden krijgen. Je had lastige thuissituaties waar kinderen gewoon in opgesloten zaten. Den Haag is sowieso al een stad van uitersten. De scheidslijn loopt er letterlijk doorheen. Corona heeft de verschillen alleen maar verder vergroot. Dat doet me veel.”

 

Wat wil u daaraan doen?

“Die leerachterstanden moet je weer rechttrekken. Daar zijn we hard mee aan de slag, maar kansengelijkheid moet een prominente rol krijgen in ons beleid. Dat betekent keuzes maken, bijvoorbeeld door op plekken waar de nood het hoogst is wat extra’s in te zetten, te differentiëren in de aanpak. Dat doen we op dit moment niet.”

 

Ik ga de partij laten groeien door de partij van de samenleving te zijn, een afspiegeling van de stad.
Hilbert Bredemeijer

 

Wat mogen mensen van u verwachten als CDA-voorman?

“Op dit moment denk ik dat we als gemeentelijke overheid te veel regels stellen. Bij te veel procedures wordt vanuit wantrouwen geredeneerd. Je moet juist vertrouwen geven aan de samenleving, náást mensen gaan staan. Denk aan iets kleins als een scheve stoeptegel: in plaats van een rolmaat te pakken en te gaan meten of we als gemeente verantwoordelijk zijn, kan je ook een bos bloemen pakken en langsgaan bij degene die een ongeluk heeft gehad. Het is al naar genoeg. Het tweede is: de groei van de stad. Als die al realistisch is, kent die grenzen. Het gaat erom: gaat het aantal voorzieningen hard genoeg omhoog als de stad groeit? Alleen dan kan het. Daar mogen mensen me op afrekenen.”

 

Hoe gaat u het CDA laten groeien? De laatste keer was in 2002.

“Klopt! Ik ga de partij laten groeien door de partij van de samenleving te zijn, een afspiegeling van de stad. Onze afdeling is heel divers en momenteel hebben we in de fractie een christen, een hindoe en een moslim. Ik ben opgegroeid in de christelijke traditie, maar het maakt me helemaal niet uit of mensen religieus zijn. Alle mensen die iets met de waarden van onze partij hebben, vraag ik met ons mee te doen. Wat meer zij aan zij en minder wij tegen zij. Ik denk dat dát is wat het CDA het CDA maakt: verbinding. Dat kan ook een sportvereniging zijn, het bewaken meer dan waard.”

 

U bent ook fervent sporter.

“Zeker. Ik loop drie, vier keer per week hard. Het is de manier voor mij om te ontspannen, om mijn gedachten op een rij te zetten, om van de natuur te genieten, om een momentje voor mezelf te hebben. Ja, die momenten zijn heilig.”

De leden van het CDA mogen op 13 juli stemmen over de lijsttrekker. Tegenkandidaten hebben zich tot nu toe niet gemeld, maar daar is wel ruimte voor. Alles wat ervoor nodig is, is de steun van vijf leden. Afdelingsvoorzitter Wilbert Stolte is in elk geval blij met Hilbert Bredemeijer als kandidaat: “Hij zet zich als wethouder dagelijks in als bewaker van de leefbaarheid in onze dichtbevolkte stad, een groene stad met goed onderwijs en sterke sportverenigingen. Daarnaast is hij een enthousiaste, verbindende persoonlijkheid met liefde voor de stad. Met deze ervaring en eigenschappen zien wij hem als een uiterst geschikte kandidaat voor het lijsttrekkerschap.”

Wilt u meer lezen over de Haagse gemeenteraad? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van