Groep de Mos en 50PLUS worden één blok

De Haagse coalitie heeft er een zetel bij. De politieke partijen Groep de Mos (8 zetels) en 50Plus (1 zetel) gaan in de gemeenteraad samenwerken.

Door

Dat betekent dat 50Plus het coalitieakkoord onderschrijft en het beleid van het college zal steunen. Ook op andere punten willen de partijen hun stemgedrag zo veel mogelijk op elkaar afstemmen.

Dit maakten partijleider Richard de Mos en landelijk 50PLUS-voorman Henk Krol dinsdag bekend. De fracties blijven wel onafhankelijk opereren. “We zien 50PLUS als bondgenoot en we gaan samen één vuist maken voor onze ouderen,” zei De Mos.

Tijdens de eerste gemeenteraadsverkiezing waar Groep de Mos aan meedeed, had de partij een lijstverbinding met de lokale oudere partij. De samenwerking met 50PLUS komt dus niet als totale verrassing. Krol prees ook het ouderenbeleid van de coalitie, dat hij toeschrijft aan De Mos: “Dankzij hen komt er een actieplan tegen eenzaamheid en wordt er ook werk gemaakt van het inrichten van zogeheten lief-en-leedstraatjes.”

 

We waren al de grootste partij, maar nu worden we de éxtra-grootste.
Richard de Mos

 

Normaal gesproken worden samenwerkingsafspraken vóór de verkiezingen bekendgemaakt. Volgens Krol waren er wel gesprekken, maar werd er uiteindelijk niks concreet omdat er veel conflicten waren binnen 50PLUS. In de vorige periode gebeurde iets soortgelijks toen eenpitter Chris van der Helm zich aansloot bij de VVD, maar wel onder eigen naam in de gemeenteraad bleef.

Verkiezingen

Henk Krol ziet de samenwerking als een mooie stap voor zijn partij. “50PLUS blijft in de grote steden traditioneel wat achter. Nu gaan we samenwerken met de grootste partij. Dat is mooi, zeker nu we in een belangrijk verkiezingsjaar zitten.” Daar zit namelijk het winstpunt voor hem: Groep de Mos geeft voor de aankomende verkiezingen van 20 maart aan de 50-plussers in hun Haagse achterban het advies om op 50PLUS te stemmen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Hoe het zit met de rest van de Groep de Mos-stemmers? Woordvoerder Elias van Hees: “Die zijn oud en wijs genoeg.”

Het is niet zo dat Groep de Mos nu campagne gaat voeren voor 50PLUS. In de praktijk houdt de samenwerking in dat Frans Hoynck van Papendrecht, het 50PLUS-raadslid, één keer per maand zal aansluiten bij de fractievergadering van Groep de Mos. Andersom heeft De Mos nu ingangen in andere bestuurslagen, zoals ook de Tweede Kamer.

Als de samenwerking bevalt, sluiten de partijen verdergaande stappen niet uit. Zelfs een gang naar de Tweede Kamer behoort tot de mogelijkheden. Maar voor nu is Richard de Mos vooral blij. “We waren al de grootste partij, maar nu worden we de éxtra-grootste.”

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van