Gideon van Meijeren verlaat Haagse gemeenteraad

Nog geen twee jaar na te zijn verkozen verlaat FvD’er Gideon van Meijeren de Haagse gemeenteraad. Hij wordt opgevolgd door Massimo Etalle.

Door

Van Meijeren (35) verhuist van Den Haag naar Heino in Overijssel. Daardoor kan hij geen lid blijven van de Haagse raad. Hij woonde tot voor kort in de Stationsbuurt. “Ik had behoefte aan meer rust en ruimte,” zegt hij aan de telefoon. “Ik vind Den Haag een fijne stad en heb er met veel plezier gewerkt en blijf dat ook doen als lid van de Tweede Kamer. Maar door mijn verhuizing kan ik geen raadslid blijven.”

Van Meijeren werd in 2019 voor Forum voor Democratie gekozen tot lid van provinciale staten van Zuid-Holland. In 2021 kwam daar het Kamerlidmaatschap voor de partij van Thierry Baudet bij en in 2022 het raadslidmaatschap. Gedurende ongeveer een jaar combineerde hij die functies. Kan dat eigenlijk wel? “Ik vind van wel,” zegt Van Meijeren. “Ik heb geen Netflix en geen kinderen en een dag telt 24 uur. Ik heb altijd veel dingen gecombineerd. Maar raad, raadscommissies en Kamer is toch wel lastig omdat ze allemaal op woensdagen en donderdagen vergaderen.”

Vaak afwezig

Van Meijeren was vaak afwezig bij de raadsvergaderingen en kwam soms alleen binnen om te stemmen. Uit een inventarisatie van deze krant bleek dat hij in zijn eerste jaar als raadslid zeven van 21 raadsvergaderingen miste. FvD was van alle fracties ook het vaakst afwezig bij commissiedebatten.

 

 

Ik heb geen Netflix en geen kinderen en een dag telt 24 uur, dus ik kan veel combineren
Gideon van Meijeren

 

Zelf vindt Van Meijeren zijn belangrijkste bijdrage dat hij het ‘FvD-geluid’ in de raad heeft laten horen. “Wij zijn uniek want we leggen de vinger op de zere plek van de internationale globalistische agenda van het college van B en W. Die leidt ertoe dat schimmige belangen van bepaalde groepen en personen worden gediend.”

Hij verwijst hiermee naar het gedachtegoed van Baudet, die zich verzet tegen een vermeende elite die wereldwijd aan de touwtjes trekt, onder meer via het World Economic Forum (WEF) in Davos. Daaruit volgt bij FvD onder meer verzet tegen het klimaatbeleid, verzet tegen steun aan Oekraïne en Israël (beide gezien als verwerpelijke Amerikaanse projecten) en verzet tegen de EU. In de Kamer is Van Meijeren verschillende keren tot de orde geroepen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem wegens ‘opruiende’ uitspraken.

In een van de komende raadsvergaderingen neemt Van Meijeren afscheid en wordt Massimo Etalle beëdigd. Etalle (25) was al fractievertegenwoordiger voor Forum.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van