Geen Links Front in Den Haag
De linkse partijen gaan in de aanloop naar de raadsverkiezingen van maart volgend jaar op eigen kracht de strijd aan. Daarna zien ze wel verder.
Door Jan van der Ven
Dat bleek maandagavond in het Nutshuis waar de Haagse Stadspartij (HSP) vierde dat ze twintig jaar geleden werd opgericht met (toen al) Joris Wijsmuller als eerste man. Ook werd gevierd dat de HSP in al die jaren niet ten onder is gegaan, zoals gebeurde met broeders en zusters in Amsterdam en Rotterdam. Sterker, de HSP groeide en zit voor eerst in die twintig jaar in het college.
De roep om een linkse samenwerking kwam maandagavond uit Rotterdam bij monde van de welbespraakte Nourdin El Quali, ooit GroenLinks nu leider van NIDA – een lokale driemansfractie. In Rotterdam is recent zo’n links pact gesloten tussen de partij van Nourdin, de PvdA, de SP en GroenLinks. Het moet het gezamenlijke antwoord zijn op de golf van populisme die al jaren door het stadhuis van de havenstad spoelt. Het college bestaat er momenteel uit liefst drie wethouders voor Leefbaar Rotterdam, twee voor D66 en één wethouder voor het CDA.
Maar de leiders van de Haagse PvdA en de HSP houden hun rode kaarten tot aan de raadsverkiezingen liever stevig tegen de borst gedrukt. In tegenstelling tot Rotterdam delen de twee in de hofstad in de bestuurlijke macht en dat smaakt naar meer. Zo’n links pact kan die wens weleens verstoren en Wijsmuller van de HSP was er helder over. Nu al onverbloemd te kiezen voor een links blok zou weleens stemmen kunnen gaan kosten en dus kan de macht erdoor in gevaar komen. “Denk goed na wat je voorafgaand aan de verkiezingen doet,” waarschuwde hij.
Ook de PvdA vreest zo’n Links Pact, om precies dezelfde reden als Wijsmuller. Lijsttrekker Martijn Balster heeft slechts één doel voor ogen: ook na maart volgend jaar moet zijn partij meebesturen. Het begrip ‘wethoudersocialisme’ is niet voor niets afkomstig van de PvdA, memoreerde Balster. De boodschap aan het adres van bijvoorbeeld de SP en GroenLinks was duidelijk: ze kunnen alleen fantaseren over een links blok, maar het komt er niet.
Aanschuiven
Samenwerking na de verkiezingen is een optie, wat de twee lijsttrekkers betreft, maar dan alleen per thema. En dan mogen andere partijen vanzelfsprekend ook aanschuiven, zoals bleek toen eerder dit jaar het Haagse Milieu Pact werd gesloten, waar zelfs de handtekeningen van de VVD onder kwamen te staan.
Onderhuids schuiven de PvdA en de HSP echter steeds meer naar elkaar toe. Samen trokken ze de afgelopen drie jaar als coalitiepartijen op tegen het rechtse blok van VVD en CDA, soms aangevuld met D66. De beide wethouders van de PvdA en de HSP vonden elkaar steeds vaker, wat ook gold voor de twee fracties.
Drie jaar samenwerken met D66 roept bij Balster de vraag op waar deze partij eigenlijk staat. Rechts, in het midden, links? “Als het gaat over duurzaamheid en de fiets is D66 een linkse partij.” Maar de PvdA vindt D66 niet aan haar zijde als het gaat om meer sociale woningbouw. Wat Balster betreft, moeten de verkiezingen vooral gaan over de vraag: “Waar kiest D66 voor? Voor links of rechts?”
| Illustratie: DHC/Sebastiaan Boot
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Voor een abonnement op DHC klikt u hier.