BIJ1 Den Haag wil niet meer door hoepels springen

De Haagse afdeling van Sylvana Simons’ partij  BIJ1 raakte in conflict met de partijtop en lijkt nu ten onder te gaan. Wat ging er mis?

Door

Ze zijn het zat en stappen op. De bestuursleden van BIJ1 Den Haag, Damani Leidsman, Deborah Cameron, Mariam El Maslouhi, Samantha Macin en Szilva Balog, spreken in een verklaring over ‘een onhoudbare en onveilige situatie’ en ‘gebrekkige ondersteuning’ door het landelijke bestuur. De grootste steen des aanstoots lijkt de weigering van de landelijke top om de partij in Den Haag mee te laten doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Haarlem, Delft, Arnhem en Nijmegen staat de partij in maart wel op het biljet. De Haagse afdeling zou er nog niet klaar voor zijn. Sylvana Simons meldde op 26 juli op Twitter dat Den Haag nog geen ‘campagneplan’ had. Volgens Mariam El Maslouhi is dat niet waar. “Wij hebben een strategieplan ingeleverd. Ik heb zes uur gesproken met een bestuurslid. Het is toch ongelofelijk dat  BIJ1 in de derde stad van het land niet mee zou doen? Maar we kregen totaal geen medewerking. Daarom zijn we opgestapt.”

BIJ1 Den Haag en HSP

De visie van El Maslouhi wordt bevestigd door het Haagse BIJ1-lid Quincy Arrindell, die in een Engelstalig verslag op Twitter zijn frustratie deelde over het gebrek aan steun vanuit Amsterdam. De Haagse afdeling kreeg telkens ‘no’ te horen, door welke ‘bureaucratic hoop’ (bureaucratische hoepel) ze ook sprong. Nu eens waren de Hagenaars te onervaren, dan weer waren ze te eigengereid. Bijvoorbeeld toen een mening werd geventileerd over Aruba. Dat ligt niet op de weg van de Haagse afdeling, meldde een landelijk bestuurslid boos.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Mariam El Maslouhi

Mariam El Maslouhi. (Foto: Piet Gispen)

Arrindell roert ook nog een andere kwestie aan. De lijsttrekker van de Haagse Stadspartij (HSP), Fatima Faïd, is op landelijk niveau actief binnen BIJ1. Het landelijke bestuur heeft, volgens Arrindell, aan de orde gesteld dat verkiezingsdeelname van BIJ1 in Den Haag ten koste kan gaan van de HSP.

De verzekering dat BIJ1 Den Haag de HSP niet in de weg zal zitten, leidde niet tot opheffing van de blokkade. Faïd zelf ontkent enig verband tussen haar positie en de onenigheid in de  BIJ1-gelederen. “Dit is een interne zaak van een andere partij. Ik speel daar geen rol in.” Maar ze is toch ook lid van  BIJ1? “Ja dat klopt. Maar ik ben gewoon lid, niet prominent of zo, zoals wordt gezegd. In Den Haag ben ik lijsttrekker van de HSP, dat is het belangrijkste.”

Quinsy Gario

Wat zit er nou werkelijk achter het kort houden van de actieve Haagse afdeling? Ondanks herhaalde verzoeken van deze krant gaat het landelijke bestuur niet in op vragen. Eerder liet de partij wel weten ‘verrast’ te zijn door het opstappen van het Haagse bestuur. Duidelijk is dat ook de geruchtmakende affaire rond kunstenaar en activist Quinsy Gario een rol speelt.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Fatima Faïd. (Foto: Gemeente Den Haag)

In maart was hij nog de nummer 2 van BIJ1 op de lijst voor de Kamerverkiezingen, maar twee weken geleden werd hij uit de partij gezet. Na klachten en een extern onderzoek vatte partijvoorzitter Jursica Mills op een besloten ledenvergadering de bezwaren tegen Gario als volgt samen: ‘Zin doordrijven, manipulatief gedrag, stoken, disrespectvolle omgang, groepsdruk creëren, voor het blok zetten, weglopen, niet openstaan voor gesprek en meer.’ Mills en Simons kregen op de vergadering een meerderheid achter zich: Gario moest weg.

Maar de Haagse afdeling bleef achter hem staan en sprak van een ‘onrechtmatige schorsing’. Dat viel totaal verkeerd in Amsterdam. In kringen van het bestuur werd volgens de Volkskrant zelfs gesproken over een ‘zorgvuldig opgebouwde couppoging’ van Gario met Haagse steun. “Bizar,” reageert El Maslouhi. “Eerst ben je zogenaamd te zwak voor de verkiezingen, daarna ben je in staat tot een coup. Ik steun Quinsy inderdaad. Hij is kritisch, ja, en denkt na. Maar dat hoort bij  BIJ1, vind ik.” El Maslouhi en de andere Haagse bestuursleden lieten eerder al weten dat de schorsing van Gario, hoewel zij die dus afwijzen, niet de reden is van hun opstappen.

‘Bemoeizucht’     

Enerzijds is er in Den Haag dus teleurstelling over het gebrek aan steun vanuit Amsterdam, anderzijds wordt bezwaar gemaakt tegen wat wordt gezien als ‘bemoeizucht’. Maar is het niet logisch dat een landelijk partijbestuur enige zeggenschap heeft over wat er plaatselijk gebeurt? “Nee,” zegt El Maslouhi. “Dat is iets voor partijen als de VVD en het CDA. Wij zijn anders. Wij staan voor lokale autonomie.”

Ze zegt met de andere ex-bestuursleden te blijven strijden tegen racisme en onderdrukking, maar dan buiten het verband van  BIJ1. De afscheidsverklaring van de bestuursleden op de site van BIJ1 Den Haag eindigt in elk geval strijdbaar: ‘Met radicale, intersectionele en dekoloniale groet.’

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 05 augustus 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van