Piet Heinplein wordt weer gracht

Opnieuw krijgt Den Haag er een stukje zichtbare gracht bij. De ‘overkluizing’ van het Piet Heinplein wordt ongedaan gemaakt, waardoor de bocht tussen de Toussaintkade en de Kortenaerkade weer te zien is.

Door

In de loop van volgend jaar wil de gemeente beginnen met het terugbrengen van de historische singel. Het opnieuw inrichten van het Piet Heinplein is hoe dan ook nodig, omdat de bijna 120 jaar oude bruggen aan de Elandstaat en de Anna Paulownastraat aan vervanging toe zijn. Dit geldt ook voor de fundering van de kademuren en de ‘overkluizing’ van het Piet Heinplein. De gemeente grijpt deze gelegenheid aan om de oude gracht weer in ere te herstellen.

Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, Buitenruimte): “Dit is de perfecte kans om het Piet Heinplein nog mooier te maken. Hoe gaaf zou het zijn als we het water, dat op dit moment nog onder het plein doorstroomt, weer zichtbaar maken en de historische singel kunnen herstellen? Zo wordt het echt een prachtige plek waar het heerlijk vertoeven is.”

In het nieuwe ontwerp is ook een opstapplek opgenomen waar (rondvaart)boten kunnen aanmeren en passagiers kunnen op- en afstappen.

 

Hoe gaaf zou het zijn als we het water, dat op dit moment nog onder het plein doorstroomt, weer zichtbaar maken?
Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, Buitenruimte)

 

Enige tijd terug is het idee van de herinrichting van het Piet Heinplein gedeeld met bewoners- en belangenorganisaties. Volgens het stadsbestuur kwamen daar veel positieve reacties op. De schetsontwerpen worden nu ‘verder verrijkt met de input van de bewoners’, volgend jaar wil de gemeente beginnen met de werkzaamheden.

Amsterdamse Veerkade

Meerdere partijen roepen al langer om meer ruimte te bieden aan water in Den Haag. Zo vindt de VVD dat grachten meer uitstraling geven aan Den Haag
dat ze passen ze bij het historische karakter van de stad. Bovendien zorgt het water op hete dagen voor verkoeling. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het voorstel voor het Piet Heinplein.

Bewoners van het oude centrum vinden ook dat er werk van gemaakt moet worden om de grachten in de binnenstad terug te brengen, zoals aan de Amsterdamse Veerkade.

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van