Overdag betaald parkeren Rustenburg-Oostbroek voorlopig van de baan

De invoering van overdag betaald parkeren in de wijk Rustenburg-Oostbroek (Escamp) is tot nader order uitgesteld. Dat is gisteravond besloten na een bijeenkomst waarop bewoners in gesprek gingen met wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, Mobiliteit).

Door

De gemeente gaat tot nader order niet handhaven op de nieuwe tijden voor betaald parkeren in de wijk Rustenburg-Oostbroek (Escamp). Dat is gisteravond besloten na een bijeenkomst waarop bewoners in gesprek gingen met wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, Mobiliteit).

Wijkbewoners overhandigden een petitie tegen de nieuwe tijden voor betaald parkeren, die 1700 keer is ondertekend. Aan het eind van de bijeenkomst gaf de gemeente aan opnieuw onderzoek te gaan doen naar de parkeerproblemen in de wijk. Voordat de gemeente een nieuw besluit neemt, worden de resultaten van dat onderzoek getoond aan bewoners.

Het was een ‘zeer rumoerige’ avond, waarbij ‘de gemoederen van begin af aan oververhit waren’, schrijven wijkbewoners in een persbericht. ‘Tot grote frustratie van de aanwezigen bleef hij (wethouder Kapteijns, red.) in herhaling vallen. Op de vragen op basis van welke onderzoeken en gegevens het besluit was gebaseerd, kwamen niet tot nauwelijks antwoorden.’

Onvrede en zorgen

Voorheen gold betaald parkeren in de wijk alleen tussen 18.00 uur en middernacht. De verruiming van die venstertijden naar tussen 09.00 uur en middernacht leidde direct bij aankondiging tot onvrede bij bewoners. Het lost niets op, stellen zij: overdag is immers geen parkeerprobleem. Met de nieuwe venstertijden krijgen ouderen minder bezoek en mensen een (dure) tweede of derde parkeervergunning moeten kopen, denken bewoners.

 

Waarom moesten we hier op Facebook over lezen?
Tanja van der Valk-Partal, bewoner Rustenburg-Oostbroek

 

Tijdens de bijeenkomst uitten ook ondernemers hun zorgen. De invoering van betaald parkeren tijdens kantooruren zou in de eerste plaats leiden tot verlies van klandizie, maar mogelijk ook van personeel, omdat zij voortaan de hele werkdag parkeerkosten moeten betalen. Ondernemers menen dat dat kan leiden tot verhuizing of sluiting van hun zaak.

Even zo grote onvrede is er over de communicatie met de gemeente. In een eerder gesprek met deze krant stelde Tanja van der Valk-Partal: “We moesten hier in de krant en op Facebook over lezen. Waarom zijn we niet eerder geïnformeerd?”

Wethouder Kapteijns heeft excuses aangeboden voor de gebrekkige communicatie van de gemeente. Mede daardoor heeft de gemeente besloten voorlopig niet te handhaven op de nieuwe tijden voor betaald parkeren, aldus zijn woordvoerder. De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om bedrijven meer dan één parkeervergunning te geven en of het aantal bezoekersuren voor mensen toereikend is. Het college hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen, zegt de woordvoerder van Kapteijns, en blijf intussen in contact met de bewonersorganisatie.

Standaardportret
Bekijk meer van