Oude muren ontdekt onder Spuiplein
Bij werkzaamheden op het Spuiplein zijn resten van oude muren en watergangen gevonden. De vondsten blijven op hun plek.
Het gaat om restanten van bebouwing uit de zeventiende eeuw. Er bevonden zich hier toen binnenhavens met huizen er omheen. Door uitgebreid vooronderzoek hielden archeologen en uitvoerders hier al rekening mee, waardoor er tijd en ruimte was om alles goed te onderzoeken. Jeroen van Zoolingen, archeoloog van de gemeente: “Hoewel we er al rekening mee hielden, blijft het natuurlijk bijzonder wanneer we die resten ook daadwerkelijk vinden. De resten kunnen ook gewoon blijven zitten omdat voor de aanleg van het nieuwe plein diep graven niet nodig is.”
Oude kaarten
De muurresten blijken goed te passen op oude kaarten van het Spuiplein. Daarop is te zien hoe de plek door de jaren heen is veranderd. Op een schilderij van Elandts uit 1663 (naar een origineel uit 1570) staan langs de kaden van het Spui, dat toen een gracht was, vooral vrijstaande huizen. In 1616 is de situatie al heel anders: de oostzijde van het Spui is dicht bebouwd en er zijn nieuwe grachten gegraven en kaden aangelegd. Het Spuiplein lag ooit in feite een soort eiland, omgeven door het water van de Turfmarkt, het Lage Zand, de Schedeldoekshaven en het Spui. Al deze waterlopen zijn gedempt.

Het Spui (links) en de erop uitkomende oude binnenhavens. Detail vogelvlucht uit 1618. | Collectie: HGA
Het grondwerk op het Spuiplein heeft te maken met de herinrichting. Volgens de gemeente biedt het plein ‘straks veel ruimte voor groen en water, komen er verschillende zitjes en banken en zijn er open plekken voor kleine evenementen’.