Oud-ambtenaar bekent verstrekken valse paspoorten aan Taghi

Een oud-ambtenaar van de gemeente Den Haag bekent dat ze valse paspoorten heeft uitgegeven. De identiteitspapieren waren bestemd voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi.

Door

Als baliemedewerker gaf Mildred van D. (50) paspoorten uit met valse namen en foto’s, erkende ze donderdag in de Amsterdamse rechtbank. Ze kreeg duizend euro per paspoort. Op deze manier verkreeg topcrimineel Ridouan Taghi in 2013 en 2014 twee valse identiteitsbewijzen. Ook andere zware criminelen, van wie er meerderen zijn geliquideerd, maakten gebruik van haar diensten.

“Ze heeft op grove wijze misbruik gemaakt van haar positie,” zei de officier van justitie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat Van D. tussen 2011 en 2014 negentien valse paspoorten heeft uitgegeven. “Het is goed mogelijk dat Taghi dankzij de valse paspoorten lang onder de radar van justitie kon blijven.” Gelet op haar persoonlijke omstandigheden en blanco strafblad komt het OM tot de eis van een voorwaardelijke gevangenisstraf, een maximale taakstraf, een beroepsverbod van vier jaar en een geldboete van 19.000 euro.

Katvangers

De fraude vond plaats op het stadsdeelkantoor van Leidschenveen-Ypenburg, waar Van D. achter de balie zat. De aanvragers van de valse paspoorten waren zogeheten katvangers, die zich voor het karretje lieten spannen van de criminelen. Zij waren vaak verslaafd, zwakbegaafd of in geldnood. Ze stonden maar kortstondig ingeschreven bij de gemeente, alleen om een paspoort aan te vragen.

 

Het was overduidelijk dat de aanvragers niet degenen op de foto waren
Mildred van D., oud-ambtenaar

 

Bij de aanvraag gaven zij hun eigen naam op, maar verstrekten daarbij een pasfoto in van Taghi of een andere crimineel. “Het was overduidelijk dat zij niet degenen op de foto waren,” erkende Van D. Om gesjoemel te voorkomen, zijn bij elke aanvraagprocedure verschillende ambtenaren betrokken. Maar Van D. zorgde ervoor dat zij zowel de aanvraag als de uitgifte van de valse identiteitsbewijzen deed.

Dat dit kon gebeuren bij de gemeente, vindt de officier van justitie onthutsend. “De verdachte kon zonder enige moeite een verkeerde foto op een paspoort plaatsen. Er was geen enkele controle of hindernis. Dat de paspoortafdeling geen sluitende administratie had, is verbijsterend.”

Tussenpersoon

Van D. vertelde dat ze ‘via-via’ was benaderd door een tussenpersoon. Daags voordat een aanvrager langskwam, kreeg ze van deze man een seintje. Haar contactpersoon bracht haar ook het geld, aan de deur of in de brievenbus.

Volgens het OM was dit Faysal N. (40), die donderdag ook terechtstond. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Van D. wilde evenmin bevestigen dat hij haar contactpersoon was. “Ik ben hier niet gekomen om over andere mensen te praten.” Dat is niet ongebruikelijk, benadrukte haar advocaat, “en gezien de namen in dit dossier ook begrijpelijk.”

 

We hadden amper geld om huur of eten te betalen
Mildred van D., oud-ambtenaar

 

Het onderzoek begon in 2016, nadat drugscrimineel Naoufal ‘Noffel’ F. in Ierland werd opgepakt met een vals Nederlands paspoort. Het reisdocument bleek te zijn uitgegeven door Van D. Door de politie gekraakte chatberichten wijzen op de betrokkenheid van N., codenaam ‘Caesar’. Tegen hem eist het OM een gevangenisstraf van twee jaar.

Schulden

Naar eigen zeggen had Van D. niet door dat ze zware criminelen hielp. Ze dacht aanvankelijk dat het ging om illegalen die hier wilden werken. Toen de balie in Ypenburg in 2014 sloot en zij achter de balie op het stadhuis aan het Spui terechtkwam, besloot ze de zwendel te staken. Tegen haar contactpersoon loog ze dat ze niet meer op de paspoortenafdeling werkte. “Je weet dat je fout bezig bent,” legde ze uit. “Het was zo’n last op mijn schouders. Op een gegeven moment was ik er klaar mee.”

Destijds kampte ze met schulden en een moeilijke thuissituatie. “We hadden amper geld om huur of eten te betalen,” vertelde ze geëmotioneerd aan de rechtbank. “Mijn man smeet het geld over de balk. Er was huiselijk geweld. Ik moest alles alleen doen. Dat heeft gemaakt dat ik deze beslissing heb genomen. Helaas.”

Volgende week donderdag wordt de inhoudelijke behandeling van de zaak afgerond.

Standaardportret
Bekijk meer van