Column: Staakt-het-slaapkamers-bouwen
Nieuwe hotels blijven opduiken, ondanks de Haagse hotelstop. Laat de gemeente pas weer extra hotelkamers toestaan als alle inwoners een dak boven hun hoofd hebben, schrijft columnist Christiaan Weijts.
Over de stoep in de Parkstraat struint een groepje met rolkoffers in de richting van het Voorhout. Toeristen zijn het niet. Daarvoor zijn ze te zakelijk gekleed. En ze hebben naambadges op hun kleding. Dat alles is genoeg om precies te weten waar we hier mee van doen hebben: een delegatie.
Waar ze vandaan komen is onduidelijk, en in feite doet dat er ook niet meer toe. Ze zijn ergens opgegroeid, volgden ergens hun opleiding, haalden hun diploma. Sindsdien zijn ze iemand met een pasje om hun nek. Iemand die een rolkoffer meesleurt tussen luchthaven en hotelkamer, tussen hotellobby en conferentiecentrum. Iemand die voorovergebogen over zijn telefoonscherm het blauwe bolletje volgt op Google Maps en ontdekt dat hij verkeerd loopt.
De delegatie stopt abrupt. Van een van de koffers, die van een vrouw in een beige broekpak, glijdt een leren handtas de stoep op. Na kort overleg maakt de delegatie rechtsomkeert.
De hotelstop blijkt zo waterdicht als een linnen broekpak
Het is hier anders dan in andere grote steden. Hoor je door onze straten een rolkoffer grommen, dan heb je bijna altijd te doen met een delegatie. De gelabelde mens, dat is het type gast dat onze hotels en shortstayappartementen bezetten. Goddank, zou ik daaraan willen toevoegen. Liever een delegatie dan een bachelorparty, want voor die laatste moet je coffeeshopstraten en een ‘red light district’ bouwen. En vooral heel veel hotelkamers.
Den Haag heeft sinds corona een hotelstop, alleen blijkt die zo waterdicht als een linnen broekpak. Want mysterieus genoeg zijn er toch nog hotels bij gekomen. Het Townhouse Designhotel aan de Bleijenburg bijvoorbeeld. Tussen de achterkant van de kunstacademie en de Campus Den Haag. De ideale plek voor studentenhuisvesting, maar blijkbaar had de blije ondernemer al een vergunning. Of neem die tweehonderd luxekamers die op de Pier zullen komen. Of het nieuwe hotel in Kijkduin dat na de sloop van NH Atlantic 54 extra shortstayappartementen krijgt.
Officieel mogen er pas weer nieuwe hotels komen als de huidige gemiddeld 70 procent bezet zijn geweest gedurende meerdere jaren. Binnenkort komt het stadhuis met een belangrijke evaluatie van dat ‘staakt-het-slaapkamers-bouwen’. Met aanbevelingen van een gewichtige delegatie, neem ik aan. Als iemand weet hoe je efficiënt omgaat met ruimte, dan zijn het de mensen van wie het hele bestaan in een rolkoffer past.
Zolang er nog één dakloze op straat slaapt, schroeven we geen extra hotelbed in elkaar
Als er voldoende delegaties zijn geweest, zou die 70 procent misschien gehaald kunnen zijn. Maar het is maar net waar die delegatie naar afreist (een delegatie gaat niet zomaar ergens heen, een delegatie ‘reist af’). In Scheveningen zeggen ze dat het met hangen en wurgen hooguit 65 procent is. ’s Winters staat alles er immers leeg.
Waarom stappen we niet af van die 70 procentregel? Waarom zeggen we in plaats daarvan niet: zolang de gemeente de huisvestingsdoelen voor de eigen inwoners niet haalt, mag er geen hotelkamer bij komen. Zolang er nog één dakloze op straat slaapt, schroeven we geen extra hotelbed in elkaar. Zolang er nog wachtlijsten zijn voor starterswoningen, krijgt elk leegstaand of vrijgekomen kantoorpand in eerste instantie een woonbestemming.
Daar is niets onlogisch aan. Pas als alle gezinsleden een plek hebben om hun bedje te spreiden, kun je eens gaan nadenken over het inrichten van een leuk gastenverblijf.
En ja, dat kan in sommige gevallen betekenen dat de hotels in het centrum vol zitten en de eminente delegatie geacht wordt af te reizen naar het stadsdeel Scheveningen.
Deze delegatie is daar al een klein stukje naar op weg, als zij weer stopt en vertwijfeld rondkijkt en toch weer besluit om te keren. Tussen al dat gesjouw en vergaderen door moeten er ook nog een rapport komen. Of zouden ze dat delegeren?
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.