Column: Schoonmaakwoede in de Scheveningse Bosjes door de NAVO-top

Tijdens de NAVO-top worden daklozen in Den Haag tijdelijk ondergebracht in hotels. Een stadsschoonmaak voor de bühne, schrijft columnist Christiaan Weijts.

Door

Nee, ik was er bepaald geen voorstander van, maar toen ik maandagochtend over de Johan de Wittlaan fietste, dacht ik heel even: moeten we niet een permanente NAVO-top gaan organiseren? Het hallucinantste waren niet de witte schermen langs het fietspad. Het waren de vogels in het park rond het Catshuis. Wel vijf of zes verschillende zangmelodieën kon ik onderscheiden. ‘Kierewiet, kierewiet,’ riep er eentje. Een andere stootte een langgerekt ‘tjíép’ uit, een derde, vermoedelijk een nachtegaal, pakte uit met een heel recital vol trillers, tertssprongen en crescendo’s.

Park Sorghvliet schijnt wel zestig vogelsoorten te huisvesten. Die hielden zich gewoonlijk schuil, dacht ik. Muisstil, alsof ze hun verblijfplaats niet mochten verraden. Voor één keer mochten ze nu zingen uit volle borst. Maar zo was het natuurlijk niet. Ze floten altijd, maar dan tegen het verkeersgeraas in.

Autovrije zondag, coronalockdown – zo’n soort verwondering hing er op die kwart kilometer dat het park grenst aan de weg. Zelfs de geelgeheste mannen van Team Intro waren zeldzaam goedgehumeurd. “Natuurlijk mag u hier oversteken mevrouw,” riep een van hen tegen een dame met rollator. Hij liep met haar mee. “Als d’r iemand komt, jaag ik hem eigenhandig weg.”

 

De stad gedraagt zich als een gastvrouw met smetvrees

 

Wegjagen. Dat wil de gemeente ook doen met de daklozen die verderop in tentjes schuilen in de Scheveningse Bosjes. Althans, ze worden niet naar een andere plek verjaagd, maar worden tijdens de dagen van de top opgevangen in een hotel. In de wijde omgeving is het hier alsof het hele huis in allerijl gestofzuigd, geboend en opgeruimd wordt omdat er onverwacht bezoek op komst is. Vuile sokken en ondergoed moeten dan even uit het zicht, desnoods in je eigen keurige slaapkamer.

Tegen een helling, meteen in het verlengde van Bankastraat, zit iemand naast een koepeltentje in camouflagekleuren. Daarachter staat een grotere donkerblauwe tent. Met takken is er een soort leefgebied geïmproviseerd. De buurtbewoners die hier hun hond uitlaten, lijken ze al te accepteren als onderdeel van het decor. Vallen deze kampeerders nog binnen de veiligheidsgevarenzone? En wat verwachten ze? Ze hebben geen woonplek, geen perspectief, maar wel een levensgevaarlijke geopolitieke agenda? Nee, de enige bedreiging die deze mensen vormen is dat ze een façade doorbreken.

Dus gedraagt de stad zich als een gastvrouw met smetvrees. Zelfs het bos lijkt gestofzuigd. Er slingeren nieuwe fietspaden, glad geasfalteerd en geflankeerd door nieuwe bankjes van vers duurzaam hout. De glimmende koperplaatjes erop zeggen: Gemaakt door Den Haag Werkt. O ja, Den Haag werkt, maar voor wie?

 

Dringende tip: ga vooral kamperen in het zicht van de wereldleiders. Dan zijn er ineens wel hotelkamers beschikbaar.

 

Dadelijk sluit de permanente winteropvang en komen er misschien nog wel zo’n zestig mensen op straat te staan. De vrees is zelfs dat er complete gezinnen dakloos raken door nieuwe regelgeving waarbij huisvestingsproblemen alléén niet meer volstaan voor hulp. Dringende tip: ga vooral kamperen in het zicht van de wereldleiders. Dan zijn er ineens wel hotelkamers beschikbaar.

Den Haag: stad van Vrede, Recht en Optisch Fatsoen. Misschien moeten we inderdaad maar permanent een top houden: Bilderberg, G7, World Economic Forum, G20 – zolang er maar mensen in pak rondlopen die over een scheerlijn zouden kunnen struikelen, moet de stad op z’n paasbest zijn.

Hotelopvang is geen oplossing, het is citymarketing met ontbijt. Straks, als de schermen zijn opgeborgen, mogen die mensen weer terug de bosjes in. Onzichtbaar tussen de bankjes van Den Haag Werkt. En tegen het verkeerslawaai in zullen de vogels zingen wat ze ervan vinden: kierewiet, kierewiet.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van