Column: Onbetaalbare Romantiek
Achter alle ambtelijke heisa over Henkie’s Hoekie gaat een diepere vraag schuil, stelt columnist Christiaan Weijts. Hoort de bloemenkiosk bij de stad die we willen zijn?
Koningin Juliana onder de gewone mensen, zonder kapsones. Het is een verrassend beeld dat dochter Beatrix maandag onthulde, en dat de volgende fase van het nieuwe Koningin Julianaplein inluidt.
Wat alleen wat wrang is, is dat vijfhonderd meter verderop een ander icoon zonder kapsones staat, bloemenkiosk Henkie’s Hoekie met de legendarische slogan ‘Betaalbare Romantiek’ erop, en dit dreigt juist te worden verbannen naar de marge door de nieuwbouwplannen.
Het lijkt een ambtelijke kwestie die zo complex is dat je haast zou vergeten hoe doodeenvoudig de vraag is die hieronder ligt. Hoort Henkie’s Hoekie wel of niet bij de stad die we willen zijn?
Als het antwoord ja is, dan zal er vast nog steeds een ambtelijke mallemolen draaien, maar dan staat daar tegelijkertijd een wethouder naast, die eens bij de kiosk komt aankloppen en zegt: “Henk, jij hoort bij de stad, we gaan een hoekje voor je vinden dat minstens net zo goed is als waar je nu staat, en zolang daar niets nieuws gebouwd wordt, blijf je daar sowieso.”
Henkie's Hoekie belichaamt niet het soort verfijning waar de stadsvernieuwers op mikken
Wat voor stad willen we in dit stationsgebied zijn? De website waarop de appartementen, maisonnettes en penthouses van ‘KJ Den Haag’ in de verkoop staan, geeft wel een hint: ‘KJ Den Haag wordt de nieuwe stadsentree van Den Haag en vult op een verfijnde manier het gat tussen Centraal Station en de Koekamp.’ ‘Gezellige horeca en fraaie winkels nodigen je uit om te vertragen of zelfs even je rust te nemen.’ En al dat wonderlijks zal zich aan ons openbaren op een ‘golvende plint’ met een ‘groene vallei’. De sleutelwoorden zijn ‘statig’ en ‘elegant’.
Iets zegt me dat Henkie’s Hoekie niet helemaal past in dat profiel. In al die organisch gestroomlijnde droomvisualisaties is het verdomd lastig om je deze hoekige keet voor te stellen. Die belichaamt niet het soort verfijning waar de stadsvernieuwers op mikken. Hier hoort geen Henkie maar een lentefrisse Blossom Boutique met een huppelende, handgeschilderde meisjesnaam op het golvende glas. In de groene vallei is geen plaats voor Betaalbare Romantiek. Daar hoort een botanisch atelier met delicate plukboeketten in esthetische vaasjes die ronduit énig zijn.
Niemand van de gemeente zul je dit hardop horen zeggen. Er zijn participatiebijeenkomsten waarin alle betrokkenen mogen meedenken, maar de signatuur en de atmosfeer van die stadsentree liggen op voorhand vast. Dat is de universele grootstedelijke luchthavenambiance die een soort anesthesie van de publieke ruimte nastreeft. We kunnen de geur en de achtergrondmuziek al dromen. Horeca en retail komen in handen van het bekende handjevol globale spelers. Wat karakteristiek en kleinschalig is, is niet meer van deze tijd.
De Henkies van onze stad kunnen hooguit genadebrood vreten
Zo gaat het steeds met zulke iconen. Of het, ik noem maar wat, IJscoman Moes is, de Peperbus-reclamezuil op het Tournooiveld, Snackcar De Vrijheid: steeds dreigen ze vermorzeld te worden onder de moderniseringsdrang, en pas na protesten, petities en procederen geeft de gemeente zuchtend toe. De Henkies van onze stad kunnen hooguit genadebrood vreten.
Het gemeentebestuur wil een gebied dat statig is en elegant. Een standbeeld van Juliana: natuurlijk hoort dat bij de stad, maar je zou willen dat een van die stadsvernieuwers ook eens zonder terughoudendheid zou uitroepen dat kiosken als Henkie’s Hoekie horen bij Den Haag, zoals de ‘bouqinistes’ horen bij Parijs en de volgehangen ‘edicole’ bij Rome of Florence. Als je ze laat verdwijnen, komen ze niet meer terug. En met elke keet die tegen de vlakte gaat, is de stap kleiner om ook de volgende geruisloos weg te moderniseren. Haringkramen, koffietenten, bloemenkiosken: in al hun hoekigheid zonder kapsones zijn ze onderdeel van de ziel van de stad en ze verdienen een stadsbestuur dat zich vierkant opstelt achter hun specifieke waarde. Onbetaalbare romantiek.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.