Column Jan Pronk: ‘Het is over ons, zonder ons’

Het nieuwe college van D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA is een halfjaar onderweg na een slepende formatie en na verkiezingen waarbij de opkomst zorgwekkend laag was.

Door

Alles zou het doen om de kloof tussen het stadhuis en de inwoners te verkleinen. Van die ambitie komt weinig terecht. Het is over ons, zonder ons.

Een kleine greep uit legio voorbeelden: een mede door omwonenden zwaarbevochten aanpassing van de bouwhoogte van de Bellevue-torens bij het Centraal Station ging de prullenbak in. Op Scheveningen was men op zijn zachtst gezegd onaangenaam verrast met de huisvesting van asielzoekers in een hostel aan de Keizerstraat, zonder overleg, zonder participatie.

En dat nota bene onder verantwoordelijkheid van GroenLinks-wethouder Mariëlle Vavier die als raadslid altijd pleitte voor het verbeteren van de participatie. Gemakshalve slaat ze dat bij dit gevoelige dossier maar even over. Dat belooft wat voor de gedwongen gespreide opvang in Den Haag, waarvoor de komende jaren duizenden plekken nodig zijn. Aan de zuidkant van de boulevard achter de visafslag wordt ondertussen gewoon gebouwd aan de afzichtelijke nieuwe duinpaviljoens die niemand wilde, omdat het VVD-wethouder Anne Mulder aan lef en wil ontbrak om hierin nog een aanpassing te maken.

Onafwendbaar

Het zoveelste lelijke nieuwbouwwerk op Scheveningen is daarmee onafwendbaar. Achteraf bleek dat Mulder de raad hierover onvolledig en onjuist informeerde, maar dit leidde niet tot enige kritiek of vragen vanuit de coalitiefracties. In het oude centrum van Den Haag keren ondernemers en bewoners zich tegen de komst van de volgende grote supermarkt, vanwege een keerlus voor vrachtwagens op de Torenstraat. Inclusief een levensgevaarlijke laad- en losplaats met een doorlopend fietspad tussen vrachtwagen en stoep is het wachten op ongelukken. De ambtenaren en wethouder die ter plaatse komen kijken, luisteren niet, ze leggen het nóg een keertje uit aan boze betrokkenen.

Zo kunnen we nog pagina’s vullen, maar het patroon is telkens hetzelfde: in de ivoren toren aan het Spui gemaakte plannen worden met straffe hand door de raad gedrukt en aan de stad opgelegd. Coalitieraadsleden houden elkaar daarbij angstvallig vast en stemmen braaf in, in plaats van te doen waarvoor zij als eerste aan de lat zouden moeten staan: het onafhankelijk controleren van het college, bij voorkeur te beginnen bij de eigen wethouder.

Potdicht

In de wandelgangen valt te beluisteren dat de coalitie potdicht zit. Ieder initiatief vanuit de coalitiefracties moet onderling zijn afgestemd, inclusief ‘afzegening’ door de assistenten van de wethouders. Samenwerking met de oppositie blijkt alleen te kunnen op kleine onderwerpen en onder sterke regie. De coalitie faalt erin de inwoners fatsoenlijk bij het stadsbestuur te betrekken. Waar zo’n bestuurscultuur toe kan leiden, hebben we gezien bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen.

Hoe dit alles verdergaat, zal ik vanaf nu als columnist tweewekelijks aan u verslaan.

Jan Pronk is oud-raadslid in Den Haag en bestuurskundige.

Jan Pronk schrijft om de twee weken een politieke column in de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Koop DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van