Column Aukje van Roessel: ‘Ik wil geen gesnuffel van vreemde honden aan mijn badhanddoek’

Als het warmer is dan achttien graden mogen er geen honden op het Zuiderstrand. Aukje van Roessel constateert dat deze ‘slechtweerregeling’ nauwelijks wordt gehandhaafd. ‘Wel zie ik politieagenten die helpen verweesde ligbedden te verzamelen. En hondenpoep bij een plek waar veel kinderen spelen.’

Door

Sinds kort heb ik een rare gewoonte. Elke ochtend als ik mijn computer aanzet, kijk ik niet alleen naar het laatste nieuws en mijn mail, maar ook naar de slechtweerregeling. Ik heb het woord niet verzonnen, dat heeft iemand bij de gemeente Den Haag gedaan. Dat ik die tic heb, komt zo. Deze zomer zit ik op een ochtend al vroeg op het strand  aan de lijzijde van een strandtent, want het waait – zoals zo vaak afgelopen maanden – flink hard. Van dat zandstraalweer. Ik verbaas me erover, zoals wel vaker afgelopen maanden, dat er honden op het strand zijn. Ik ben dan wel vroeg, maar toch echt na zeven uur. En na dat tijdstip mag het hier niet meer in de zomermaanden.

Ik vergaar moed en spreek een vrouw aan die net als menig ander baasje haar hond doodgemoedereerd het strand op laat rennen. Ik zeg, heel voorzichtig om geen ruzie te krijgen, dat ik meen dat dat niet mag. ‘Jawel hoor,’ zegt ze, ‘Richard de Mos heeft ervoor gezorgd dat als het kouder is dan achttien graden, honden wel op het strand mogen.’ Ik weet zeker dat die temperatuur dan al is bereikt.

 

Richard de Mos heeft ervoor gezorgd dat als het kouder is dan achttien graden, honden wel op het strand mogen.

 

Nieuwsgierig geworden ga ik naar de website van de gemeente en kom zo bij de slechtweerregeling uit. En nu lees ik elke ochtend het volgende: ‘Het KNMI verwacht dat het vandaag 18 graden Celsius of warmer wordt in Den Haag’! Nee, u mag niet met uw hond op het strand.

Honden aan de waterlijn

Toch zie ik alle dagen vele honden aan de waterlijn of hoger bij het duin, ook bij die strandopgangen waar het ook van wethouder De Mos niet mag. Handhaving heb ik tot nu echter niet gezien. Wel politieagenten die helpen verweesde ligbedden te verzamelen. En hondenpoep bij een plek waar veel kinderen spelen.

Gaandeweg begin ik het een fascinerend dilemma te vinden. Slecht weer is tenslotte betrekkelijk. En wie checkt nou dagelijks die website.

Zo zijn er al die dagen dat het afgelopen weken zo hard waaide, weinig tot zeer weinig mensen op het strand. Ik kan me voorstellen dat je als hondenbezitter dan denkt: ik kan hier nu best mijn hond uitlaten, geen badgast te zien. Maar ik zie ook dat het gevolg is dat menig baasje denkt dat het altijd mag.

 

Gaandeweg begin ik het een fascinerend dilemma te vinden. Slecht weer is tenslotte betrekkelijk.

 

Zou dat laatste de oplossing zijn? Ik aarzel, want – en ik ben vast niet de enige – ik wil geen gesnuffel van vreemde honden aan mijn badhanddoek, of erger nog, dat ze erop plassen. En ook geen gedraaf van spelende honden tussen de badgasten door en over ons heen.

Evaluatie

Ik ben benieuwd of de slechtweerregeling geëvalueerd gaat worden. Vooral met de baasjes? Dan weet ik de uitkomst wel. Ik hoop dat De Mos en zijn ambtenaren dan nog eens nadenken over hoe het voorheen was op het strand: zevenenhalve maand spelende honden, vierenhalve maand spelende mensen. Mooie verdeling, voor een gemeenschappelijk strand.

Aukje van Roessel.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van