Column: Agrologistiek maakt van het Westland een verdeelstation

Het bedrijventerrein ABC Westland zint op een uitbreiding ter grootte van 36 voetbalvelden. Dat betekent vooral meer grijze blokkendozen, rijen vrachtwagens en een reputatie als internationale ‘doorstroomhub’, schrijft columnist Christiaan Weijts.

Door

‘Ik fiets maar door het Westland./ Ik maal de trappers rond./ Ik ben altijd zo treurig./ Maar fietsen is gezond.’ Veel gedichten ken ik niet letterlijk uit mijn hoofd, maar deze regels komen altijd bovendrijven als ik rondfiets tussen de kassen. Lévi Weemoedt schreef ze toen hij hier in de buurt leraar was, eind jaren zeventig, begin tachtig.

De groene, gezonde oase van toen moet je zoeken met een vergrootglas, maar precies langs de rand van de gemeentegrens van Den Haag slingert een schitterend fietspad, langs de Wennetjessloot. Bruggetjes, rietkragen, eenden. O ja, de bewoners van Villapark Uithofslaan hebben het goed bekeken. Het zijn rietkapvilla’s en witte modernistische idyllen met veel glas en eigen aanlegsteigertjes. Die kijken over het water uit op een vrijwel leeg polderlandschap. Verderop, boven de glazen kassen, steekt de torenspits uit van de ‘kathedraal van het Westland’, de Bartholomeuskerk.

 

Wie wil er nu niet het laatste reepje groen volstampen met logistieke blokkendozen van twintig meter hoog?

 

Dat die villabewoners tegen de uitbreiding van ABC Westland zijn, is best te begrijpen. Het industriegebied, op de rand van Poeldijk en Den Haag, valt nu nog net buiten hun directe blikveld. Maar de overburen willen uitbreiden: 17 hectare erbij, oftewel 34 voetbalvelden. Ook veel inwoners van Poeldijk verzetten zich al jarenlang tegen de voorgenomen uitbreiding. De gemeenteraad van Den Haag is buitengewoon kritisch. En ook de raad van het Westland zelf is extreem verdeeld. De cruciale stemming erover is uitgesteld, en de sleutel lijkt in handen van het Westlandse CDA.

Vreemd toch wel. Wie wil dit nu niet? Wie wil er nu niet het laatste reepje groen volstampen met logistieke blokkendozen van twintig meter hoog? Dat is toch geweldig voor de werkgelegenheid? Daarom komen er ook nog vier prachtige woontorens bij voor honderden extra arbeidsmigranten.

‘Van koeien en van eendjes/ zie ik nog niet de helft./ Maar ik zie elk dood vogeltje/ van Vlaardingen tot Delft’, aldus Weemoedt. Maar die treurnis is verleden tijd. De vogeltjes – dood of levend – worden vervangen door de nieuwe bestemming: agrologistiek. Agrologistiek, dat is toch uniek? Hightech loodsen zonder ramen. In poorten met getallen erboven schuiven vrachtwagens achteruit. Volgeladen met groente, fruit en bloemen vertrekken ze weer.

 

Het is zo internationaal dat er geen Westlander meer aan te pas hoeft te komen

 

Met de uitbreiding zouden er 1800 vrachtwagenbewegingen per dag komen. In een latere berekening is dat als bij toverslag bijgesteld, maar toch: 1000 vrachtwagenritjes, dat is een permanent gratis groente- en fruitcorso, want reken maar dat het lekker stapvoets gaat, op een wegennet dat is aangelegd voor regionaal verkeer. De eerste oprit naar de A4 is tien kilometer rijden.

Het is ook goed voor ons internationale profiel. De loodsen, hubs en kantoren zijn al grotendeels in handen van één Amerikaanse investeerder. Straks komen hier nog meer avocado’s aangevlogen uit Kenia en sperziebonen uit Marokko. En al dat exotische spul wordt hier gekoeld en weer uitgereden naar Engeland, Duitsland, Italië. Verpakt door Polen, Roemenen en Bulgaren, onder een Amerikaans dak. Het is zo internationaal dat er geen Westlander meer aan te pas hoeft te komen. ABC Westland wordt voor groente en fruit wat Schiphol is voor het internationale luchtverkeer: een ‘doorstroomhub’. Met ‘docking stations’, en het zachte gesnor van koelinstallaties dat de omwonenden in slaap wiegt.

Ach ja, wie zijn wij om de vooruitgang te stoppen, als de buren het verdeelstation willen zijn voor de rest van de wereld? ‘Dat gaat zo in het leven./ Dat is gerust normaal./ En fietsen, zegt de dokter,/ is goed voor elke kwaal./ Dus fiets ik maar door ’t Westland./ Ik maal de trappers rond./ Ik ben altijd zo treurig./ Maar fietsen is gezond.’

Standaardportret
Bekijk meer van